Д-р Аспарух Илиев: Високият процент на заразените ваксинирани е заради купени сертификати

Инфекционистът очаква сериозен ръст в броя на новите случаи

Д-р Аспарух Илиев
Д-р Аспарух Илиев Източник: Личен архив

Броят на заразените ваксинирани в България е много по-висок, отколкото в другите страни. Има обаче и немалък процент хора с купени сертификати. Това разкри пред NOVA д-р Аспарух Илиев - завеждащ лаборатория по инфекции към университета в Берн.

 

"Имам между 10 и 50 съобщения от хора, които казват, че личният им лекар продава сертификати. Това е проблем, от който ние няма да избягаме и трябва да се отнесем сериозно към него", добави той.

 

Данните от информационния портал показват, че за изминалото денонощие от 2142 новозаразени с коронавирус, 288 са били ваксинирани. Деветима ваксинирани срещу COVID-19 са загубили битката с вируса.

 

Д-р Илиев обясни, че ваксината не предпазва от заразяване, но ваксинираните прекарват по-леко вируса. "Хора, които се кълняха, че няма вирус, ми се обаждат с разплакан глас и се питат не трябваше ли да се ваксинират. Ситуацията не е лесна", коментира медикът.

 

Според него, със застудяването през октомври и ноември, броят на заразените ще се увеличи. "Има много голям процент скрити болни. Много приятели ми звънят и ми казват, че са болни, но не са регистрирани по официалните канали. Опасявам се, че ще стигнем до много висок брой на заразени", смята д-р Илиев.

 

Той е на мнение, че ситуацията изисква по-строги мерки за носенето на маски и събирането на много хора на едно място.

Още от "Здравеопазване"

Сметната палата за ковид пандемията: В началото е постигнато значително по-ниско равнище на извънредна смъртност в сравн

През 2020 г. общата изплатена сума за обезщетения за временна неработоспособност поради COVID-19 е в размер на над 68 млн. лв., през 2021 г. - близо 140 млн. лв.

Прочетете повече прочетете повече

Докладът на АДФИ за "Пирогов" не е получен в здравното министерство

По-рано днес от "Пирогов" обявиха, че проверката на АДФИ е приключила и в доклада за дейността на болницата не се посочват данни за извършени престъпления, злоупотреби, корупционни практики или нанасяне на щети за лечебното заведение

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени