Д-р Аспарух Илиев: Високият процент на заразените ваксинирани е заради купени сертификати

Инфекционистът очаква сериозен ръст в броя на новите случаи

Д-р Аспарух Илиев
Д-р Аспарух Илиев Източник: Личен архив

Броят на заразените ваксинирани в България е много по-висок, отколкото в другите страни. Има обаче и немалък процент хора с купени сертификати. Това разкри пред NOVA д-р Аспарух Илиев - завеждащ лаборатория по инфекции към университета в Берн.

 

"Имам между 10 и 50 съобщения от хора, които казват, че личният им лекар продава сертификати. Това е проблем, от който ние няма да избягаме и трябва да се отнесем сериозно към него", добави той.

 

Данните от информационния портал показват, че за изминалото денонощие от 2142 новозаразени с коронавирус, 288 са били ваксинирани. Деветима ваксинирани срещу COVID-19 са загубили битката с вируса.

 

Д-р Илиев обясни, че ваксината не предпазва от заразяване, но ваксинираните прекарват по-леко вируса. "Хора, които се кълняха, че няма вирус, ми се обаждат с разплакан глас и се питат не трябваше ли да се ваксинират. Ситуацията не е лесна", коментира медикът.

 

Според него, със застудяването през октомври и ноември, броят на заразените ще се увеличи. "Има много голям процент скрити болни. Много приятели ми звънят и ми казват, че са болни, но не са регистрирани по официалните канали. Опасявам се, че ще стигнем до много висок брой на заразени", смята д-р Илиев.

 

Той е на мнение, че ситуацията изисква по-строги мерки за носенето на маски и събирането на много хора на едно място.

Още от "Здравеопазване"

Вълна от фалшиви имейли от името на НЗОК

Институцията предупреждава, че не изпраща по електронна поща на граждани или договорни партньори файлове, касаещи техния здравноосигурителен статус, информация за дължими суми и друга персонална информация

Прочетете повече прочетете повече

България приема пострадали от удара на болницата в Киев деца за рехабилитация

Ние вече организираме посрещането на 50 деца и техните придружители, засегнати от войната, да гостуват в базите на "Профилактика, рехабилитация и отдих" ЕАД, заяви министър Иванов

Прочетете повече прочетете повече

Доц. д-р Ася Консулова: Нито едно здравно заведение в България не разполага с ресурса да покрие изискванията за ефективн

По данни на Глобалната ракова обсерватория България регистрира 33 812 нови случая на онкологични заболявания и близо 19 хиляди смъртни случая за 2022 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени