Д-р Даниела Дариткова: Какъв проблем ще се реши, ако болниците не са търговски дружества?

Тя е категорична, че юридическата форма на регистрация няма никакво отношение към това какви медицински услуги  ще получават пациентите

Д-р Даниела Дариткова
Д-р Даниела Дариткова Източник: ПП ГЕРБ

Част от партиите, претендиращи за доверието на избирателите, са заложили на мантрата, че болниците не трябва да са търговски дружества. Какъв проблем на българската здравна система ще се реши обаче, ако болниците престанат да бъдат търговски дружества? Какви ще бъдат лечебните заведения и как ще протече процесът на преобразуване? В политическите програми няма конкретика по тези теми. Това заяви водачът в листата на ГЕРБ-СДС за Смолянска област д-р Даниела Дариткова. 


"Според действащото законодателство болниците и другите видове лечебни заведения се създават по Търговския закон или по Закона за кооперациите, но се регистрират по специалния Закон за лечебните заведения. Дейността им по своята същност не е търговска, но те водят делата си по търговски начин. Лечебните заведения  не могат да извършват търговска дейност, освен за нуждите на осъществяваните от тях медицински услуги. Видът и обхватът на медицинската помощ, която могат да оказват лечебните заведения, са посочени в разрешението им за дейност, издадено от министъра на здравеопазването", поясни д-р Дариткова.

 
Тя е категорична, че юридическата форма на регистрация няма никакво отношение към това какви медицински услуги  ще получават пациентите и с какво качество ще бъдат те. В същото време отговорното политическо отношение към здравната система изисква комплексен подход и дългосрочна визия.


"Крайно недостатъчно е да кажеш, че болниците няма да са вече търговски дружества. Трябва да отговориш и на логичните последващи въпроси. Заявени са редица цели в здравеопазването, които, повърхностно погледнато, звучат добре, но не са ясни механизмите на тяхното постигане. Как ще стане всичко това, което с лекота е обещано? Не може въпросите да са повече от отговорите. Хората трябва да са наясно какво предстои, за да вземат информирано решение дали одобряват предложените промени", категорична е д-р Дариткова.

Още от "Здравеопазване"

Министър Кондева отмени заповедта за уволнение на директора на "Пирогов"

Договорът за управление на УМБАЛСМ "Пирогов" изтича в края на април и предстои провеждането на конкурсна процедура, до приключването на която промени в ръководството не са наложителни

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени