Д-р Симидчиев: Няма да ставам здравен министър

Икономическите интереси надделяват в здравеопазването, призна той

Александър Симидчиев, ПП-ДБ
Александър Симидчиев, ПП-ДБ Източник: Zonanews

Проблемите в здравеопазването, управлението на болниците и разпределението на средствата в тях все още нямат крайно решение. Предстоящата рокада в правителството и очевидната смяна, която предстои на здравния министър, блокират конкурси в държавните болници. В същото време беше подписан анекс към Националния рамков договор между Българския лекарски съюз, Зъболекарския съюз и Здравната каса. Какво ще завари в сектора новият здравен министър?

 

"Няма свободни места за специализантите за обща медицина, вече 3 г. се вдигат ресурсите там и хората видяха, че има смисъл да специализират. Това ще се усети обаче след 4-5 г. Бавно се случват някои неща в здравеопазването, когато има систематизирано отношение, еднократните действия не дават резултат, трябва да имаме стратегия", заяви депутатът от ПП-ДБ и зам.-председател на здравна комисия д-р Александър Симидчиев в студиото на Bulgaria ON AIR.

 

Той призова за повече ресурси за профилактика и по-добра осведоменост на хората кога и как да отидат на профилактични прегледи. "Важна стъпка е извеждането на някои дейности в извънболничната помощ, специализираните образни изследвания. По-добрата диагностика е по-ранната диагностика, да не се стига до тежки интервенции", добави д-р Симидчиев.

 

Зам.-председателят на здравната комисия уточни, че парите не са проблем на здравеопазването у нас: "Авиотранспортът е най-безопасният транспорт, не защото е най-малко опасен, а защото се спазват едни правила. Това трябва да стане и в здравеопазването - да има стандарти, които да се спазват".

В същото време точно заради парите в здравеопазването има толкова много проблеми.

 

"През здравеопазването минава огромен финансов ресурс, икономическите интереси надделяват над социалните и управленски интереси. Виждам как една част от нещата, които трябва да се случат, не могат да се случат, тъй като има много заинтересовани страни", коментира д-р Симидчиев.

 

Той беше категоричен, че няма да става здравен министър. "Не съм влязъл в политиката за постове, аз съм влязъл, за да свършим малко работа, тя трябва да се свърши систематично. Ако постоянно мислим за това кой е човекът, няма да решим проблемите. Проблемите се решават не от човека, а от системата", аргументира се гостът.

 

Д-р Симидчив обясни и проблема, който вижда при назначаването на шефове на държавните болници. В основата стоят по-добрите заплати.  

"Голяма част от лекарите получават таван на възнагражденията и ако искат да получават повече, един от начините е да влязат в управлението на болниците, нищо че не са учили за мениджъри. А ставането на мениджър изисква политическа подкрепа", каза още депутатът от ПП-ДБ.

 

"Изборите са решение на някакъв проблем, въпросът е дали е най-правилното. В момента, след като видяхме, че избори дотук не вършат работа, е добре да направим нещо по-стабилно с хоризонт нормален мандат. Не става въпрос за доверие, а за ясни правила", призова гостът.

Още от "Здравеопазване"

Вълна от фалшиви имейли от името на НЗОК

Институцията предупреждава, че не изпраща по електронна поща на граждани или договорни партньори файлове, касаещи техния здравноосигурителен статус, информация за дължими суми и друга персонална информация

Прочетете повече прочетете повече

България приема пострадали от удара на болницата в Киев деца за рехабилитация

Ние вече организираме посрещането на 50 деца и техните придружители, засегнати от войната, да гостуват в базите на "Профилактика, рехабилитация и отдих" ЕАД, заяви министър Иванов

Прочетете повече прочетете повече

Доц. д-р Ася Консулова: Нито едно здравно заведение в България не разполага с ресурса да покрие изискванията за ефективн

По данни на Глобалната ракова обсерватория България регистрира 33 812 нови случая на онкологични заболявания и близо 19 хиляди смъртни случая за 2022 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени