Д-р Виктория Чобанова: Има указания ваксината на "АстраЗенека" да не се слага на хора над 55 години

Има много неясноти около предстоящата масова имунизация срещу коронавирус, заяви председателят на Сдружението на общопрактикуващит...

Д-р Виктория Чобанова
Д-р Виктория Чобанова Източник: bTV

Има много неясноти около предстоящата масова имунизация срещу коронавирус, заяви председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София област д-р Виктория Чобанова в предването "Тази сутрин" по bTV. Личните лекари са научили от медиите, че трябва да подготвят списъци на желаещите да се ваксинират. Това е станало в петък, а през почивните дни телефоните на нейните колеги са прегрели от обаждания на техни пациенти. "Щеше да бъде много по-добре да бъде изпратено едно писмо до джипитата, а не те да научават по този начин за записването за имунизация", смята д-р Чобанова.

 

Щеше да бъде много по-добре да бъде изпратено едно писмо до джипитата, а не те да научават по този начин за записването за имунизация, смята д-р Чобанова. Друг проблем, според нея, е "липсата на адекватна информация по отношение на противопоказанията на ваксините при отделните групи хора". На сайта на министерството на здравеопазването има публикувани кратки характеристики, а пациентите постоянно задават въпроси, на които личните им лекари нямат отговор.

 

Председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София област смята, че трябва да има детайлно описание на процедурите и ясен протокол, защото това "защитава хем пациента, хем и лекаря, защото не позволява свободно тълкуване на нещата".

 

"Неясноти има и около логистиката на имунизацията. Не знаем с какви ваксини ще имунизираме - едните са 5 дози в опаковка, други са 8", каза Чобанова. При ваксината на "Пфайзер" трябва да се доставя всяка седмица, защото има много кратки срокове за съхранение извън специализираните фризери. От РЗИ са я уверили, че доставки на ваксини ще има всяка седмица.

Според д-р Чобанова е най-добре от РЗИ да доставят ваксините до кабинетите. Хората от малките населени места ще трябва да отидат в кабинетите на личните си лекари, защото "нямам хладилник, за да транспортирам тези ваксини", а и в кабинета има необходимото оборудване за осъществяването на ваксинациите и да се проследи пациента в първите 15 минути след нея, каквито са указанията.

Още от "Здравеопазване"

Министър Кондева отмени заповедта за уволнение на директора на "Пирогов"

Договорът за управление на УМБАЛСМ "Пирогов" изтича в края на април и предстои провеждането на конкурсна процедура, до приключването на която промени в ръководството не са наложителни

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени