Д-р Виктория Чобанова: Има указания ваксината на "АстраЗенека" да не се слага на хора над 55 години

Има много неясноти около предстоящата масова имунизация срещу коронавирус, заяви председателят на Сдружението на общопрактикуващит...

Д-р Виктория Чобанова
Д-р Виктория Чобанова Източник: bTV

Има много неясноти около предстоящата масова имунизация срещу коронавирус, заяви председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София област д-р Виктория Чобанова в предването "Тази сутрин" по bTV. Личните лекари са научили от медиите, че трябва да подготвят списъци на желаещите да се ваксинират. Това е станало в петък, а през почивните дни телефоните на нейните колеги са прегрели от обаждания на техни пациенти. "Щеше да бъде много по-добре да бъде изпратено едно писмо до джипитата, а не те да научават по този начин за записването за имунизация", смята д-р Чобанова.

 

Щеше да бъде много по-добре да бъде изпратено едно писмо до джипитата, а не те да научават по този начин за записването за имунизация, смята д-р Чобанова. Друг проблем, според нея, е "липсата на адекватна информация по отношение на противопоказанията на ваксините при отделните групи хора". На сайта на министерството на здравеопазването има публикувани кратки характеристики, а пациентите постоянно задават въпроси, на които личните им лекари нямат отговор.

 

Председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София област смята, че трябва да има детайлно описание на процедурите и ясен протокол, защото това "защитава хем пациента, хем и лекаря, защото не позволява свободно тълкуване на нещата".

 

"Неясноти има и около логистиката на имунизацията. Не знаем с какви ваксини ще имунизираме - едните са 5 дози в опаковка, други са 8", каза Чобанова. При ваксината на "Пфайзер" трябва да се доставя всяка седмица, защото има много кратки срокове за съхранение извън специализираните фризери. От РЗИ са я уверили, че доставки на ваксини ще има всяка седмица.

Според д-р Чобанова е най-добре от РЗИ да доставят ваксините до кабинетите. Хората от малките населени места ще трябва да отидат в кабинетите на личните си лекари, защото "нямам хладилник, за да транспортирам тези ваксини", а и в кабинета има необходимото оборудване за осъществяването на ваксинациите и да се проследи пациента в първите 15 минути след нея, каквито са указанията.

Още от "Здравеопазване"

Вълна от фалшиви имейли от името на НЗОК

Институцията предупреждава, че не изпраща по електронна поща на граждани или договорни партньори файлове, касаещи техния здравноосигурителен статус, информация за дължими суми и друга персонална информация

Прочетете повече прочетете повече

България приема пострадали от удара на болницата в Киев деца за рехабилитация

Ние вече организираме посрещането на 50 деца и техните придружители, засегнати от войната, да гостуват в базите на "Профилактика, рехабилитация и отдих" ЕАД, заяви министър Иванов

Прочетете повече прочетете повече

Доц. д-р Ася Консулова: Нито едно здравно заведение в България не разполага с ресурса да покрие изискванията за ефективн

По данни на Глобалната ракова обсерватория България регистрира 33 812 нови случая на онкологични заболявания и близо 19 хиляди смъртни случая за 2022 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени