Д-р Желязко Арабаджиев: Пациентите с онкологични заболявания трябва да се ваксинират

Пациентите с онкологични заболявания трябва да се ваксинират, такива са препоръките на Европейското дружество по медицинска онкология, отбеляза д-р Желязко Арабаджиев, началник на отделение по Медицинска онкология в предаването „Тази събота и неделя“ по bTV

Д-р Желязко Арабаджиев
Д-р Желязко Арабаджиев Източник: bTV

Според нето обаче е много трудно да се изведе препоръка коя ваксина да се използва. „Има уклон предвид механизма на действие на първите две, които и в момента са налични в България. Това са така наречените РНК базирани ваксини. Смята се, че те са по-подходящи за онкологични пациенти, за разлика от векторните вакини, които съдържат части от вируса", заяви д-р Желязко Арабаджиев. 
"От миналата година, когато беше обявена епиденмия от Ковид-19 - не стига трудността в лечението на онкологичните заболявания, многообразието на рака, а сега, за съжаление, абсолютно непознатите за нас и за целия свят условия на работа с окнологични пациенти в условията на Ковид-19", добави той.  
На въпрос как се е отразила коронавирусната инфекция в неговото отделение, др- Арабаджиев каза, че отделението, в което той работи, не е изпитало  този огромен натиск, с много по-високо заразяване на пациенти с Ковид-19. "Ние имахме около 35-40 пациента, които прекараха това заболяване. И трябва с неприятно усещане да кажа, че един-единствен пациент загуби битката с коронавирусната инфекция", каза д-р Желязко Арабаджиев. 
„Нашите спекулации се базират на опита ни с противогрипните ваксини. Приемаме факта, че като цяло пациентите с онкологични заболявания, особено тези които провеждат активна противотуморна терапия, са вероятно с отслабен имунитет. Поради тази причина РНК ваксините са по-подходящи, тъй като те не въвеждат живи части от вируса“, обясни лекарят. 
По думите му пациентите с автоимунни заболявания са особена рискова група в
конкретната ситуация. „Като цяло може да се предположи, че ваксините биха изострили автоимунното заболяване, но интересното е, че ваксините не са противопоказни при пациенти, които провеждат имунотерапия – при тях не се очаква по-ниска ефективност от препаратите“, посочи д-р Арабаджиев.

Още от "Здравеопазване"

Последни новини

Най-четени