Дания вдигна всички ограничения срещу разпространението на Covid-19

73% от 5,8-милионното население на Дания са напълно ваксинирани

Дания отмени всички ковид ограничения
Дания отмени всички ковид ограничения Източник: FBM.ru

Дания отмени всички останали ограничения срещу разпространението на коронавирус в петък, което я прави първата страна от ЕС, която се връща напълно към ежедневието преди пандемията, пише европейската редакция на Politico, цитирана от "Труд".

 

"Ваксините и големите усилия на всички граждани на Дания за толкова дълъг период са в основата на това защо сме силни", заяви здравният министър Магнус Хюнике в Туитър тази седмица. Датските здравни власти одобриха този ход в края на август, след като обявиха, че вирусът "вече не е критична заплаха за обществото" поради високите нива на ваксинация и ниската честота на тежки заболявания и смърт.

 

"COVID-паспортите в страната" вече няма да се изискват за влизане в ресторанти, спортни центрове или нощни клубове, а децата вече няма да бъдат изпращани автоматично у дома, ако влязат в близък контакт с потвърден случай на COVID-19. Само заразените трябва да бъдат под карантина. Хората могат да се върнат в офиса и училищата са отворени. Този ход е последният в решенията на страната за облекчаване на пандемичните мерки, включително премахване на изискването за маска за обществен транспорт на 13 август.

 

И другите скандинавски страни като Швеция ще отменят ограниченията си в края на септември, възползвайки се от подобряващите се епидемиологични перспективи. 73% от 5,8-милионното население на Дания са напълно ваксинирани, а този процент скача до 98% за хората на възраст над 65 години. Наред с успешното разпространение на ваксините, експертите посочиха като причина за отшумяването на пандемията високото ниво на доверие в властите. Почти три четвърти от възрастните са напълно ваксинирани и процентът на хоспитализация в резултат от COVID-19 е нисък.

 

Една модна дума, която някои използват, е samfundssind или социално мислене. Това предполага силно чувство за социална отговорност и отчетност в датското общество. Туристите обикновено се изненадват, когато родителите оставят децата си в колички извън кафенета и ресторанти. За разлика от това, другаде в Европа доверието в органите за справяне с коронавируса е значително по-ниско. "Ако имате ниски нива на доверие по отношение на другите хора или на властите, тогава потенциално се изискват по-драконовски закони за ограничаване на коронавируса", каза Герт Тингард, професор по политика в университета в Орхус, в скорошно интервю за Science Nordic.

Още от "Здравеопазване"

Вълна от фалшиви имейли от името на НЗОК

Институцията предупреждава, че не изпраща по електронна поща на граждани или договорни партньори файлове, касаещи техния здравноосигурителен статус, информация за дължими суми и друга персонална информация

Прочетете повече прочетете повече

България приема пострадали от удара на болницата в Киев деца за рехабилитация

Ние вече организираме посрещането на 50 деца и техните придружители, засегнати от войната, да гостуват в базите на "Профилактика, рехабилитация и отдих" ЕАД, заяви министър Иванов

Прочетете повече прочетете повече

Доц. д-р Ася Консулова: Нито едно здравно заведение в България не разполага с ресурса да покрие изискванията за ефективн

По данни на Глобалната ракова обсерватория България регистрира 33 812 нови случая на онкологични заболявания и близо 19 хиляди смъртни случая за 2022 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени