Дания вдигна всички ограничения срещу разпространението на Covid-19

73% от 5,8-милионното население на Дания са напълно ваксинирани

Дания отмени всички ковид ограничения
Дания отмени всички ковид ограничения Източник: FBM.ru

Дания отмени всички останали ограничения срещу разпространението на коронавирус в петък, което я прави първата страна от ЕС, която се връща напълно към ежедневието преди пандемията, пише европейската редакция на Politico, цитирана от "Труд".

 

"Ваксините и големите усилия на всички граждани на Дания за толкова дълъг период са в основата на това защо сме силни", заяви здравният министър Магнус Хюнике в Туитър тази седмица. Датските здравни власти одобриха този ход в края на август, след като обявиха, че вирусът "вече не е критична заплаха за обществото" поради високите нива на ваксинация и ниската честота на тежки заболявания и смърт.

 

"COVID-паспортите в страната" вече няма да се изискват за влизане в ресторанти, спортни центрове или нощни клубове, а децата вече няма да бъдат изпращани автоматично у дома, ако влязат в близък контакт с потвърден случай на COVID-19. Само заразените трябва да бъдат под карантина. Хората могат да се върнат в офиса и училищата са отворени. Този ход е последният в решенията на страната за облекчаване на пандемичните мерки, включително премахване на изискването за маска за обществен транспорт на 13 август.

 

И другите скандинавски страни като Швеция ще отменят ограниченията си в края на септември, възползвайки се от подобряващите се епидемиологични перспективи. 73% от 5,8-милионното население на Дания са напълно ваксинирани, а този процент скача до 98% за хората на възраст над 65 години. Наред с успешното разпространение на ваксините, експертите посочиха като причина за отшумяването на пандемията високото ниво на доверие в властите. Почти три четвърти от възрастните са напълно ваксинирани и процентът на хоспитализация в резултат от COVID-19 е нисък.

 

Една модна дума, която някои използват, е samfundssind или социално мислене. Това предполага силно чувство за социална отговорност и отчетност в датското общество. Туристите обикновено се изненадват, когато родителите оставят децата си в колички извън кафенета и ресторанти. За разлика от това, другаде в Европа доверието в органите за справяне с коронавируса е значително по-ниско. "Ако имате ниски нива на доверие по отношение на другите хора или на властите, тогава потенциално се изискват по-драконовски закони за ограничаване на коронавируса", каза Герт Тингард, професор по политика в университета в Орхус, в скорошно интервю за Science Nordic.

Още от "Здравеопазване"

Министър Кондева отмени заповедта за уволнение на директора на "Пирогов"

Договорът за управление на УМБАЛСМ "Пирогов" изтича в края на април и предстои провеждането на конкурсна процедура, до приключването на която промени в ръководството не са наложителни

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени