ДАНС и ГДБОП са потвърдили, че фирми изнасят незаконно инсулин, въпреки забраната

МЗ има 14 дни да внесе предложения за законови промени, които засягат процеса по снабдяване с медикаменти

Проф. Костадин Ангелов, ГЕРБ-СДС
Проф. Костадин Ангелов, ГЕРБ-СДС Източник: Zonanews

Има данни за незаконен износ на инсулин, въпреки забраната, наложена от здравните власти. Това обяви след закритото заседание на парламентарната здравна комисия нейният председател Костадин Ангелов. На продължилото над 4 часа заседание бяха изслушани шефовете на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) и Главна дирекция "Борба с организираната престъпност".

 

По думите на Ангелов от предлаганите 30 инсулина до складовете на търговците са достигнали 45 000 опаковки, а са внесени 230 000. "Няма нещо, което да ни изненадва. Търговците вилнеят на гърба на българските пациенти. Беше казана много чувствителна информация", заключи той.

 

На въпрос дали данните на ДАНС и ГДБОП са дали основания за нелегални практики Ангелов отговори: "Абсолютно. Има много нелегални практики на фирми, които изнасят медикаменти от България за сметка интереса на българските пациенти в моменти, в които това е забранено".

 

"За голяма част от инсулините в страната има достатъчно наличност - няма регулаторни проблеми. Това, че има забавяне в осигуряването на количествата към аптеките, считам, че до голяма степен е организационен проблем, който не попада в правомощията на агенцията. Тъй като се касае за договорни взаимоотношения от частен характер", посочи пък Богдан Кирилов от Изпълнителната агенция за лекарствата.

 

В 14-дневен срок здравното министерство трябва да внесе предложения за законодателни промени, които засягат целия процес по снабдяването с медикаменти, за гарантиране на доставка на инсулини и за "неприкосновен запас" от лекарства, което да гарантира наличието на рисковите лекарства за всеки пациент, когато има нужда, се разбра още от думите на Костадин Ангелов.

 

Решението е взето единодушно от депутатите в комисията. Другото решение засяга надграждането на Специализирана електронна система за проследяване и анализ на лекарствените продукти (СЕСПА).

 

Депутатите са решили да бъде създадена система, която да следи в реално време наличието на лекарства при притежателите за разрешение на употреба, при търговците на едро, при търговците на дребно.

 

Според Ангелов "Информационно обслужване" АД "трябва да направи системата така, че тя да не допуска възможности за корекция на данните, за тяхното манипулиране, за изтичане на информация, която да бъде в полза на фирмите".


Източник: Офнюз.бг

Още от "Здравеопазване"

Последни новини

Най-четени