Деница Сачева: Темата за психичното здраве трябва да присъства повече в политиките в здравеопазването

Една голяма част от българите не могат да се справят с всички предизвикателства на времето, посочи тя

Деница Сачева
Деница Сачева Източник: Zonanews

Водачът на листата с кандидати за народни представители на ГЕРБ-СДС в Добрич Деница Сачева участва в среща, посветена на бърнаут или "прегаряне" - понятието, което определя крайното емоционално изтощение и стрес, най-вече по отношение на работата ни. Поводът за срещата бе 10 октомври – Световният ден на психичното здраве.

"Темата за психичното здраве е изключително важна. Тя има отражение както в здравеопазването, така и в социалната политика, в образованието, в културата. Много бих се радвала, ако тази тема присъства повече в българската политика чрез различни мерки и програми, защото смятам, че една голяма част от българите не могат да се справят с всички предизвикателства на времето", изтъкна Деница Сачева.

Тя подчерта, че в живота на всички ни има много предизвикателства, които правят ежедневието ни по-напрегнато и динамично, по-трудно. "Една от темите, които се поставят все повече от синдикални и работодателски организации, е именно темата за съчетаването на личния и професионалния живот, защото тя минава и през законодателство, което трябва да бъде свързано с гъвкаво работно време, с възможности за лечение, профилактика и рехабилитация, включително и на бърнаут, особено за определени професии", посочи Сачева.

Лектори на срещата бяха детският психолог Зорница Иванова и клиничният психолог и психотерапевт Бонка Господинова. Те говориха за симптомите, причините и последствията от бърнаут, като отправиха и съвети за начините за справяне с явлението.

Още от "Здравеопазване"

Децата и младите хора с редки очни болести в България все още не разполагат с експертен център за лечението им

Пациентите призовават медицинските специалисти и здравните власти да предприемат действия за неотложното разкриване на поне два центъра за комплексна грижа на повечето заболявания в страната

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени