Денков за първи път намекна, че може и да поиска оставката на здравния министър

Денков потвърди, че решението за оставката на Хинков се взима от него и вицепремиерът Мария Габриел

Николай Денков
Николай Денков Източник: Zonanews

За първи път след разразилия се скандал с отстраняването на шефа на "Пирогов" министър-председателят Николай Денков не изключи възможността да бъде отстранен министърът на здравеопазването Христо Хинков, макар и непряко. Всичко ще зависи от докладите на АДФИ и прокуратурата, които имат за цел да установят имало ли е финансови нарушения в болницата, какъвто бе аргументът на шефа на финансовото ведомство.

 

"За мен ситуацията е много ясна - здравният министър твърди, че директорът е нарушил законите и има нарушения на Закона за обществените поръчки. Ако това е вярно, директорът трябва да си отиде. Директорът твърди, че това не е вярно. Арбитър трябва да са компетентните институции - АДФИ и прокуратурата. Когато те дадат тяхното становище кой е прав, кой е крив, тогава ще знаем каква е картината", каза премиерът Денков пред журналисти, след като инспектира газовия интерконектор със Сърбия.

 

Денков потвърди, че решението за оставката на Хинков се взима от него и вицепремиерът Мария Габриел. "Ако министър Хинков има основание, тогава директорът на болницата трябва да понесе отговорност. Обратно - ако се окаже, че представените основания не са верни, тогава проблемът е при министърът. Нека изчакаме да видим резултата и тогава ще говорим", отговори на въпрос на News.bg министър-председателят дали ще поиска оставката на Хинков, ако се окаже, че обвиненията срещу директора на "Пирогов" са неверни.

 

Не трябва подходът да бъде селективен и затова са поискани проверки на всички болници, посочи още той. Денков коментира и крачката назад от страна на ГЕРБ и ДПС, които вчера се съгласиха на предложението на ПП/ДБ по отношение на това дерогацията (изключението) за внос на руски нефт да отпадне чак от 1 март, а не още от 1 януари: "Ние винаги сме излагали аргументи и разум. Радвам се, че аргументите и разумът надделяха в тези дискусии".

 

Още от "Здравеопазване"

Вълна от фалшиви имейли от името на НЗОК

Институцията предупреждава, че не изпраща по електронна поща на граждани или договорни партньори файлове, касаещи техния здравноосигурителен статус, информация за дължими суми и друга персонална информация

Прочетете повече прочетете повече

България приема пострадали от удара на болницата в Киев деца за рехабилитация

Ние вече организираме посрещането на 50 деца и техните придружители, засегнати от войната, да гостуват в базите на "Профилактика, рехабилитация и отдих" ЕАД, заяви министър Иванов

Прочетете повече прочетете повече

Доц. д-р Ася Консулова: Нито едно здравно заведение в България не разполага с ресурса да покрие изискванията за ефективн

По данни на Глобалната ракова обсерватория България регистрира 33 812 нови случая на онкологични заболявания и близо 19 хиляди смъртни случая за 2022 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени