Денков за първи път намекна, че може и да поиска оставката на здравния министър

Денков потвърди, че решението за оставката на Хинков се взима от него и вицепремиерът Мария Габриел

Николай Денков
Николай Денков Източник: Пресцентър на МС

За първи път след разразилия се скандал с отстраняването на шефа на "Пирогов" министър-председателят Николай Денков не изключи възможността да бъде отстранен министърът на здравеопазването Христо Хинков, макар и непряко. Всичко ще зависи от докладите на АДФИ и прокуратурата, които имат за цел да установят имало ли е финансови нарушения в болницата, какъвто бе аргументът на шефа на финансовото ведомство.

 

"За мен ситуацията е много ясна - здравният министър твърди, че директорът е нарушил законите и има нарушения на Закона за обществените поръчки. Ако това е вярно, директорът трябва да си отиде. Директорът твърди, че това не е вярно. Арбитър трябва да са компетентните институции - АДФИ и прокуратурата. Когато те дадат тяхното становище кой е прав, кой е крив, тогава ще знаем каква е картината", каза премиерът Денков пред журналисти, след като инспектира газовия интерконектор със Сърбия.

 

Денков потвърди, че решението за оставката на Хинков се взима от него и вицепремиерът Мария Габриел. "Ако министър Хинков има основание, тогава директорът на болницата трябва да понесе отговорност. Обратно - ако се окаже, че представените основания не са верни, тогава проблемът е при министърът. Нека изчакаме да видим резултата и тогава ще говорим", отговори на въпрос на News.bg министър-председателят дали ще поиска оставката на Хинков, ако се окаже, че обвиненията срещу директора на "Пирогов" са неверни.

 

Не трябва подходът да бъде селективен и затова са поискани проверки на всички болници, посочи още той. Денков коментира и крачката назад от страна на ГЕРБ и ДПС, които вчера се съгласиха на предложението на ПП/ДБ по отношение на това дерогацията (изключението) за внос на руски нефт да отпадне чак от 1 март, а не още от 1 януари: "Ние винаги сме излагали аргументи и разум. Радвам се, че аргументите и разумът надделяха в тези дискусии".

 

Още от "Здравеопазване"

Последни новини

Най-четени