Доц. Ангел Кунчев: Настъпва английският щам на вируса

Според проучване на Галъп 48% от българите не желаят да се ваксинират, а 27% имат желание

Доц. Ангел Кунчев
Доц. Ангел Кунчев Източник: bTV

"Нищо не може да стане с вълшебна пръчица, знам какви са нагласите. В България и на Балканите нагласите са много песимистични. Младите хора са засегнати от инфодемията и това им пълни главата с глупости. Вчера влязох в една книжарница и на видно място видях книга, в която се говори за това колко много хора са убили ваксините", каза в предаването "Тази сутрин" по bTV главният санитарен инспектор доц. Ангел Кунчев. Той беше категоричен, че ваксинационният план не е пред провал. "Само до края на този месец ще получим 200 000 дози. Ще се провали обществото ни, ако лекарят ни е поканил, а ние не сме отишли", добави Кунчев.
 
Непрекъснато работим по темата за информацията относно ваксините. Но ако искаш да четеш как Бил Гейтс ни чипира, влизаш и четеш, така че зависи какво искаш да прочетеш. Това че няма достатъчно данни за възрастните хора, не означава, че ваксината на "АстраЗенека" не е добра. Ако така вървят новите случаи, ще имаме двойно увеличение скоро. Така че не виждам причина да имаме съмнения за ваксините. Разрешените от Европейската агенция по лекарствата ваксини са доказано добри. Това сподели още Кунчев. Той не скри, че в момента е много тежка ситуацията в Португалия, Ирландия - там смъртността е много висока и се  дължи основно на този щам. Във Франция половината случаи са вече от британския щам. В Чехия също. На Балканите Гърция има най-голямо разпространение от този щам на вируса. Добрата новина е, че няма силно увеличаване на разпространението на тези нови щамове. Изцяло вълната в Кюстендил се дължи на новия щам.

 

"Аз зная, че има голямо количество други фактори, които влияят върху политическите решение. Аз много добре знам какво означава това затваряне за заведенията, авиоуслугите, туризма", добави доц. Кунчев. 

На въпрос дали по време на изборите ще има нова, трета вълна, доц. Ангел Кунчев каза, че не е изключено да се получи такова съвпадение. "Новият вариант не е много по-опасен, а и засега в България не се увеличават случаите лавинообразно. Това показват данните", разкри той. Ръстът е контролиран, не заплашва работата на системата. Контролирането става основно чрез мерките, добави той. 

Умората от това заболяване, от мерките, е големият проблем. Доц. Кунчев обаче не скри, че ако продължи ръста и ние като страна сега сме 170 на 100 000 и минем 200-220 на 100 хил. това ще е сериозна заплаха и трудно щ есе мине без нови мерки. 

Още от "Здравеопазване"

Министър Кондева отмени заповедта за уволнение на директора на "Пирогов"

Договорът за управление на УМБАЛСМ "Пирогов" изтича в края на април и предстои провеждането на конкурсна процедура, до приключването на която промени в ръководството не са наложителни

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени