Доц. Ангел Кунчев: Не се потвърдиха очакванията, че училищата са някакъв страшен развъдник на вируса

Аз лично много повече се притеснявам от т.н. южноафрикански щам. За радост много държави рано се изолираха от пристигането на хора оттам и той не е толкова разпространен

Доц. Ангел Кунчев
Доц. Ангел Кунчев Източник: NOVA

"Никой не може да е сигурен в нищо 100 процента. Но не се потвърдиха очакванията, че училищата са някакъв страшен развъдник на вируса. Има значение и на каква възраст са учениците. Разхлабването на мерките за учениците до 4 клас и детските градини не доведе до някакво вдигане на заболеваемостта. Опитваме се да запазим принципа на несмесвнето на паралелките. Моите наблюдения са, че в училищата се спазва изключителен ред на дезинфекция, на маски в междучасията", каза в предаването "Здравей, България" по NOVA главният санитарен инспектор на страната доц. Ангел Кунчев.

Той добав, че за заведенията и баровете е доказано, с научни изследвания, че са едни от най-мощните  развъдници на зараза. "Наистина разбирам положението, в което се намират, но отговорът е в действията на Минитерството на труда и социалната политика - те вече получиха част от финансовата подкрепа", посочи той.

 

За новия т.н. "английски щам" доц. Кунчев потвърди, че е значително по-заразен - дали е 50 % или повече е трудно да се каже, но концентрацията на новия щам в горните дихателни пътища е между 10 и 100 %, което го прави много по-заразен.  Доц. Ангел Кунчев каза, че не би се ангажирал с твърдение колко са заразените с новия щам, но добави, че от 50 изследвани при 8 е открит този нов английски щам. Но поясни, че това е било насочено изследване, т.е. само между хора, които са се върнали от Великобритания. "Аз лично много повече се притеснявам от т.н. южноафрикански щам. За радост много държави рано се изолираха от пристигането на хора оттам и той не е толкова разпространен. Промяна в оценката на ефекта от носенето на маските има, но аз и сега твърдя, че носенето на маски пази по-скоро болния от това да заразява околните", изрази опасение доц. Кунчев. 

 

"Това, което се случва в Израел е много интересно и необичайно - при половината население вече имунизирано, те имат все още голямо количество новозаразени. При всяка ваксина има 01-0,2 % от ваксинираните, които не изграждат имунитет. Това го има като процент при всяка ваксина - има хора, които не реагират и не създават антитела", разкри той. 

 

"Получаваме като ваксини това, което сме поръчали и това, което фирмите могат да произведат и да доставят. ЕК договаряше начина на доставка и цените, сравненията с Турция, Израел не са коректни, защото те не са членове на ЕС. Защо сме поръчали от определени ваксини повече? За АстраЗенека - тя е по-лесна за съхранение, беше разработена чрез методи, които са ни много по-познати. В началото се знаеше, че "Модерна" ще успеят да произведат най-голямо количество. Има рязко увеличение на дозите от февруари нататък, защото фирмите увеличиха производството. В края на март планираме да започнем четвъртата фаза. В момента сме поръчали 12 млн. ваксини. Ако някой ме убеди, че 6 млн. българи ще се имунизират, аз ще съм най-щастливият човек. Но няма да стане така. Ние щ енаправим всичко възможно да помогнем на страните, където има голяма българска общност, но това ще стане напред във времето. Само след края на февруари пак ще си говорим и ще видите, че проблемът ще е да постигнем тези нива на ваксинирани, а не колко е бройката ваксини, която сме поръчали", посочи доц. Ангел Кунчев.
Това фиксиране върху някакъв риск при изборите е тотално преувеличено и вероятно цели нещо друго.  От чисто медицинска гледна точка за мен е необходимо да бъдат имунизирани само тези хора, които ще обслужват мобилните урни и директно ще контактуват със заразени и болни, добави доц. Кунчев.

Още от "Здравеопазване"

Министър Кондева отмени заповедта за уволнение на директора на "Пирогов"

Договорът за управление на УМБАЛСМ "Пирогов" изтича в края на април и предстои провеждането на конкурсна процедура, до приключването на която промени в ръководството не са наложителни

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени