Доц д-р Любомир Киров: Срам ме е да ме питат защо българите не се ваксинират

Американците дали са толкова загубени, та обвяват, че и децата над 5 г. ще се ваксинират? В Израел ще започнат и четвърта доза да си правят, добави той

Доц. Любомир Киров
Доц. Любомир Киров Източник: БНТ
Споровете за и против ваксините са безсмислени. Компетентните хора взимат решения и те трябва да се спазват, въпреки че на едни се харесват, на други - не, коментира пред  БНТ доц. д-р Любомир Киров, председател на сдружението на личните лекари.
 
Той изказа крайното се възмущение, че масово не се изпълняват противоепидемичните мерки като носенето на маски, спазването на дистанция, както и слабия темп на ваксиниране.
 
Ковид зоните са един огромен неуспех, те не работят. Можеше да подпомагат, но те не могат да изнесат някакъв товар, целта трябваше да е да се направи бърза диагностика, изолиране и навременно наблюдение. Безплатните лекарства са пиар акция, няма специфично лечение на Ковид, коментира още той.
 
"Американците дали са толкова загубени, та обвяват, че и децата над 5 г. ще се ваксинират? В Израел ще започнат и четвърта доза да си правят. Кой иска да се оперира, кой иска да си счупи крака - никой? Налага се, за да си жив. Така е и със спазването на мерките и с ваксините. Носете си маските и бъдете на разстояние. Срам ме е да дам интервю в международни издания, тъй като ме питат защо българите не искат да се ваксинират", призна доц. Киров.
 
Лекарят обясни, че връзката лекар - пациент не е скъсвана, сега се осъществява по малко по-различен начин.
 
"Пациентите, които не са с COVID, също изискват своята грижа. Те не идват на лекар, което води до проблеми и надхвърляне на лимита за изследвания. НЗОК да не си и помисля за някакви санкции", допълни д-р Киров. Според него напоследък има завишен интерес към ваксинирането и зелените сертификати подтикнаха този процес.
 
 
 
 

Още от "Здравеопазване"

Последни новини

Най-четени