Доц. Кунчев: Има нарастване на заболеваемостта от COVID-19

Отпуснати са средства за 370 544 дози ваксини

Доц. Ангел Кунчев
Доц. Ангел Кунчев Източник: БТА

"За последния месец имаме 6,5-7 пъти нарастване на заболеваемостта от коронавирус. Тежките случаи не растат в такъв диапазон. 10-20 са в интензивни отделения на седмица. Няма почти смъртни случаи." Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред bTV. Той обясни, че характеристиките на коронавируса доста се доближават до тези на грипа. Няколко варианта все пак са под наблюдение. А в момента има 80 000 налични нови дози ваксини против COVID-19, добави Кунчев.

 

Той обясни, че възникват нови щамове, като последният се изследва и се забелязва, че попадне ли в семейство или колектив, се разпространява много бързо. Боледуването 4-5 дни с главоболие, висока температура и много силна отпадналост. Кунчев уточни, че протича леко, но по-притеснителното е при постковид синдрома, който доста засяга цялостно имунитета.

 

Освен "Пирола" се наблюдава и вариант на коронавируса "Ерис", който е доста различен, но не е тежък. Главният държавен здравен инспектор коментира и грипа. Ваксинацията за хората над 65 години, за които държавата осигурява ваксина, започва на 27 септември. И тази година ще може да се избира между ваксините на двама производители.

 

Кунчев обясни още, че нужните количества са доставени и вече се разпределят при личните лекари. Освен това той добави, че тази зима, както всяка, грипната вълна вероятно ще започне в края на януари и началото на февруари.

 

Отпуснати са средства за 370 544 дози ваксини. За сравнение, през 2022 г. са приложени 187 276 ваксини. Целта на държавата е да увеличи двойно покритието в групата най-силно застрашена от тежко протичане на грип - хората над 65. До 2026 година обхватът на програмата трябва да се повиши до 35%. В началото и през 2019 година, ваксинираните срещу грип пенсионери са били под 8 на сто.

Още от "Здравеопазване"

Работещи в болница "Пирогов" протестират срещу решение на комисия за избор на началник на Клиниката по детска хирургия

Към настоящия момент решението е проф. Шивачев да продължи да бъде началник на Клиниката по детска хирургия, заяви проф. Костадин Ангелов, председател на парламентарната комисия по здравеопазване

Прочетете повече прочетете повече

Проф. Костадин Ангелов: Много скоро грешката с избора на шеф на НЗОК от ПП-ДБ може да бъде поправена

В хода на дебата относно избора на нов подуправител за Здравната каса председателят на парламентарната здравна комисия обясни колко неподготвен е сегашният шеф на НЗОК от ПП-ДБ

Прочетете повече прочетете повече

И здравната, и бюджетната комисия в парламента отхвърлиха бюджета за здраве за 2024 г.

По данни на здравната каса в проекта е заложено 26.5% от здравните плащания да отиват за лекарства - за амбулаторна помощ и за лекарства, плащани извън клиничните пътеки на лечение

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени