Доц. Кунчев: Скоро ще имаме много ефективно лекарство срещу коронавируса

Ние сме застаряваща нация, първо място по инсулти, инфаркти, онкозаболявания, какъвто и вирус да дойде, резултатите ще са, че сме сред първите по смъртност , добави той

Доц. Ангел Кунчев
Доц. Ангел Кунчев Източник: NOVA

"До един-два месеца ще имаме много ефективно лекарство срещу коронавирус. Няколко огромни компании хвърлят невероятни средства, за да достигнат до него. Някои от тях са много близко. Ваксината и лекарството не си пречат едно на друго. Ако имаме мощно средство, което да ползваме в болниците и до голяма степен решава проблема с тежкото протичане, то ще е от голяма полза. Вероятно това ще бъде много скъпо", заяви главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев в предаването "Здравей, България" по NOVA.

 

Той припомни, че ЕК вече води преговори за доставки на ваксини за 2022 година. Доц. Кунчев подчерта, че досега не се е случвало да има изхвърлени флакони с ваксина в нито един имунизационен пункт в страната. По време на "зелените коридори" по празници ще има дежурни екипи от РЗИ, които да се грижат всички пунктове да имат препарат. В понеделник в страната ще пристигнат още ваксини, които ще бъдат разпределени веднага, обяви Кунчев.

 

Обмисля се да се изнесат пунктове извън РЗИ, както пред Пирогов, ВМА, но проблемът е липсата на кадри, за да може да върви по-бързо имунизацията. Достъп до ваксина ще имат всички, дори и нездравноосигурените, обясни Кунчев. Той е категоричен, че има количества, РЗИ имат всички ваксини и ги разпределят, където са нужни, дори и за избор на ваксина. Не са връщани хора, обясни той.

Лекарите подават заявките си на база на наличностите, които през май ще са достатъчни, вижда се кога може да се получи и се дава дата и час на пациента.

 

"Достъп до ваксина имат всички, няма значение дали са здравно осигурени или не. Доста хора, за моя приятна изненада, решиха да си довършат имунизацията с втора доза от ваксината на AstraZeneca. Има възможност хората да си избират ваксини, тъй като има достатъчно наличности в РЗИ, откъдето се разпределя по имунизационните пунктове и джипитата", каза той.

 

Относно разработката на ваксините Кунчев обясни, че всички фирми ги променят на базата на новите щамове. ЕК излезе с разрешение, че води преговори за доставки за 2021-2022 г., обясни той. Ако в лабораториите има данни за нови щамове, могат да се произведат на създадената база изменения, уточни специалистът. Реалистично е в края на юли да се стигнат нива до 60% ваксинирани хора, анализира Ангел Кунчев. Въпросът е всичко, което дойде, да се разпределя веднага. Той е привърженик на американския тип на ваксинация - и в колата, и в аптеките, но при българското законодателство това не е възможно. Нищо не се знае за щама, който е засечен в Индия. Характеристики до момента няма, обясни обаче здравният инспектор. 

 

Доц. Кунчев даде съвсем резонно обяснение за причината да сме сред първите по смъртност от COVID-19: "Ние сме застаряваща нация, първо място по инсулти, инфаркти, онкозаболявания, какъвто и вирус да дойде, резултатите ще са, че сме сред първите по смъртност и на Балканите, и в Европа".

 

Ще има по-светъл период през летния сезон в разпространението на коронавируса, но не съм сигурен, че това ще е последният ни сблъсък, ще има нови щамове, каза още Кунчев. Той вижда психологическа настройка за отпускане на българите по празниците. "Ако се държим като развързани и все едно няма епидемия, рано или късно ще си платим за това", обясни епидемиологът.

Още от "Здравеопазване"

Последни новини

Най-четени