Доц. Кунчев: За момента не предвиждаме никаква промяна в сроковете на сертификатите

За гражданите с изтекъл сертификат, ако направят бустерна доза им се издава нов такъв, с който могат да пътуват

Доц. Ангел Кунчев
Доц. Ангел Кунчев Източник: БНТ

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев даде брифинг във връзка със сроковете на валидност на зеления сертификат на територията на България. За момента не предвиждаме никаква промяна в сроковете на действието на сертификатите, заяви той, цитиран от БНТ.

 

Това, което е договорено на международно ниво - да бъде скъсен периодът само за цел пътуване и преминаване през границите, по никакъв начин не касае сроковете за България - те не се променят към момента, обясни здравният инспектор. Срокът на зеления сертификат у нас е една година за България, извън страната - 9 месеца. За гражданите с изтекъл сертификат, ако направят бустерна доза им се издава нов такъв, с който могат да пътуват. За момента сертификатът за бустер е безсрочен, допълни доц. Кунчев.

 

Той коментира и популярната в социалните мрежи тема за хлорния диоксид. За всеки средноинтелигентен човек е видно, че да пиеш дезинфектант е лудост. Това вещество има съвсем други цели и задачи, и то не е предназначено за пиене по никакъв начин, категоричен е доц. Кунчев. Мисля, че до няколко дни и централната южна зона също ще навлязат в етап 3 от плана, тъй като растат областите, допълни той.

 

Катерим по пика на вълната и този ръст ще продължи през следващите 1 - 2 седмици и ще започне нормализиране, категоричен е здравният инспектор. В отговор на въпрос на БНТ за затягане на мерките на национално ниво, доц. Кунчев заяви, че това ще се обсъди, ако 2/3 от областите влязат в режим на покачване на случаите и локални мерки.

Още от "Здравеопазване"

Последни новини

Най-четени