Доц. Кунчев: Затваряме границата за руски туристи, ако ситуацията с индийския щам не се промени

11% са ваксинираните у нас, на последно място сме в ЕС, каза още доц. Кунчев

Доц. Ангел Кунчев
Доц. Ангел Кунчев Източник: МС

Ако разпространението на Делта варианта продължи по този начин, ще вкараме Русия в червената зона. Това означава, че руски туристи няма да могат да влизат в страната ни. Това заяви по NOVA главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев. "Прогнозата за нова вълна не е преувеличена. Всичко зависи от това, как се развиват нещата около нас и как се държим ние. Определено има факти, които ни притесняват – продължаващото разпространение на индийския вариант - не само у нас, но и на изток, и на запад от страната ни. Внимателно следим ситуацията и, ако се налага, ще наложим мерки" , допълни експертът. 

 

Той даде пример с Португалия - страната изпадна в тежка ситуация, благодарение на това, че си внесе бразилския вариант. "Очаквам Финландия ще изпадне в много неприятна ситуация, защото си внесе 500 положителни, които бяха на мач в Санкт Петербург. Това искаме да избегнем. Ясно е, че вирусът ще влезе в България, въпросът е това да не става бързо, ударно и с много хора, за да можем да държим под контрол разпространението", обясни здравният инспектор.

 

 

Той подчерта, че леталитетът не е по-висок с 60%, но този вариант на коронавируса се предава с 60% по-лесно от останалите. Има данни за по-тежко протичане и по-трудно лечение. "Колегите установяват, че схемите, по които лекуват сега, не са толкова успешни. От 10 души в една стая, 6-7 ще се заразят", каза доц. Кунчев. Той изрично подчерта, че това зависи от носенето на маски, климатичната инсталация и ред други условия. И добави, че РНК ваксините помагат с 2% по-малко, отколкото при другите щамове, Астра Зенека с 6% по-малко. "Ние не гоним да няма 100% заразяване, а да не се стига до тежко протичане, болница..., с което ваксините се справят чудесно", допълни експертът.

 

11% са ваксинираните у нас, на последно място сме в ЕС, каза още доц. Кунчев. Той заяви, че е привърженик на метода не да се дават бонуси за ваксиниране, а тези, които отказват да се имунизират, да подписват декларация, че ще си платят лечението, ако се разболеят. Обществото не е длъжно да ти плаща лечението, обяви доц. Кунчев. Ако човек има нужда, той ще бъде лекуван, но има много варианти да си вземе държават парите, каза още здравният инспектор.

Още от "Здравеопазване"

Последни новини

Най-четени