Доц. Кунчев: Зелените коридори ще работят по празниците

Главният държавен здравен инспектор коментира и ситуацията с Националния оперативен щаб

Доц. Ангел Кунчев
Доц. Ангел Кунчев Източник: NOVA

1681 души са новите случаи, или 14-15 % положителни от всички изслевани, което е добре, защото бяха стигнали 25-26 %, във върховите части на вълната, 8309 души са настанети в болница, тук също имаме известно намаление. 103 са загинали битката през последното денонощие". Това заяви в предаването "Здравей, България" по NOVA главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.  "За следващото тримесечие проблемът с ваксините у нас ще бъде решен. Ще получим над 5,5 млн. дози", добави той.

 

Кунчев обясни, че зелените коридори са "допълваща функция" към процеса по ваксинация, а те ще работят и по празниците. "Отваряме ги в празничния период, защото голяма част от личните лекари няма да работят. Искаме хората, които имат желание да се ваксинират, да могат да го направят свободно", добави той. Кунчев каза още, че е нужно първа и втора фаза на ваксинацията да приключат бързо.

"В Израел има дни, в които няма нито един починал с COVID-19. Там рисковото население е ваксинирано на 86%. Великобритания също има завидни резултати". Доц. Кунчев добави, че страната ни се намира на 14-то място по заболеваемост в Европа.

 

"Излизаме от третата вълна, но пандемията остава непредвидима", каза още доц. Кунчев. Той коментира и ситуацията с Националния оперативен щаб: "Ние ще работим, ако ни възложат задачи. Няма страна в Европа, която да няма такъв координиращ орган".

Още от "Здравеопазване"

Резултатите на България за справяне с COVID-19 са изключително добри, а ваксинацията протича при голям интерес

В понеделник пристигат нови над 270 000 ваксини, зелените коридори да продължават да действат като се изпълняват и ваксинационните фази, разпореди министър-председателят

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени