Една година от обявяването на извънредно положение заради пандемията от коронавирус

Въведените мерки бяха и остават най-либералните в Европа. Това се вижда и от икономическите, и от финансовите резултати за миналата и тази година, които демонстрират, че умелото управление на пандемията прави така, че в ЕС да се говори за "български модел"

Заседание на Министерски съвет
Заседание на Министерски съвет Източник: МС

Днес се навършва точно една година от обявяването на извънредно положение заради пандемията от коронавирус у нас. Ето какви мерки взеха властите досега и какъв
резултат дадоха те през тази една година:

 

На 13 март 2020 г., след 16 потвърдени случая за един ден, Народното събрание гласува единодушно (201 души "за", 0 "против", 0 "въздържали се") и обяви извънредно положение за цялата страна в период до 13 април. По-късно то беше удължено до 13 май. Училища, молове, барове, дискотеки, търговски центрове, кина, ресторанти, фитнес зали бяха затворени. Други търговски обекти и бизнеси, без да е обявена забрана, също затвориха или преминаха на намалено работно време заради спад в потреблението. Много хора преминаха на работа от вкъщи. Въведена беше задължителна карантина за пристигащите у нас от редица страни. След 21 март бяха затворени и парковете, а край областните градове разположени контролни пунктове, за да се филтрират пътуванията. Всеки преминаващ трябваше да докаже основателна причина, за да влезе или излезе от съответния град. 

 

На 14 май "извънредното положение" беше заменено с "извънредна епидемична обстановка", която продължава и в момента. През лятото случаите варираха при разхлабени мерки. На 15 септември учениците се върнаха в клас. От есента обаче започна нов скок в случаите. След достигане на рекордни стойности и след като здравната система беше пред колапс - на 28 ноември дойде второто частично затваряне. Въведените мерки бяха и остават най-либералните в Европа. Това се вижда и от икономическите, и от финансовите резултати за миналата и тази година, които демонстрират, че умелото управление на пандемията прави така, че в ЕС да се говори за "български модел".

 

След 28 ноември 2020 г. бяха отново затворени търговски центрове, МОЛ-ове, ресторанти и други заведения, фитнес зали, ясли, детски градини, училища. Не бяха затворени строителните хипермаркети и хранителните вериги. След новогодишните празници започна поетапно разхлабване. А от март - при намален капацитет и на фона на растяща заболеваемост - отвориха и ресторантите. Преди броени дни обаче отново започна локално затягане на мерките заради поредния скок на заболелите - вече няколко дни новозаразените се задържат над 3000 за денонощие.

 

Още от "Здравеопазване"

Премиерът Димитър Главчев посети днес СБАЛ по детски болести "Проф. Иван Митев”

При посещението в лечебното заведение на премиера днес стана ясно, че процедурата за закупуване на нов рентген е приключила и предстои финализирането на тази за скенер

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени