ЕК договори още 4 млн. ваксини от Pfizer/BioNTech

Дозите ще бъдат доставени до 2 седмици

Pfizer-BioNTech
Pfizer-BioNTech Източник: Twitter

От Европейската комисия съобщиха, че е постигнато споразумение с Pfizer/BioNTech за доставката на още 4  милиона дози ваксини срещу COVID-19. Това ще стане през следващите две седмици. Целта е страните членки бързо да се справят с горещите точки, свързани с коронавируса, и да се улесни свободното движение през границите, съобщават от ЕК.

 

Председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен заяви: "За справяне с агресивните варианти на вируса и за подобряване на положението в горещите точки са необходими бързи и решителни действия. Имам удоволствието да обявя днес споразумение с Pfizer/BioNTech, което ще предложи на държавите членки да предоставят общо четири милиона дози ваксини преди края на март, които ще бъдат доставени в допълнение към планираните доставки на доза. Това ще помогне на държавите членки да продължат да контролират разпространението на нови варианти. Чрез целенасоченото им използване там, където те са най-необходими, особено в граничните региони, тези дози също ще спомогнат за гарантиране или възстановяване на свободното движение на стоки и хора. Те са от ключово значение за функционирането на здравните системи и единния пазар".

Европейската комисия следи отблизо развитието на епидемиологичната обстановка в държавите членки, се казва още в съобщението. Въпреки настоящото намаляване на броя на смъртните случаи в ЕС, дължащо се на ваксинирането на възрастните хора и най-уязвимите хора, Комисията е обезпокоена от развитието на редица горещи точки във връзка с COVID-19 в целия ЕС. Това се дължи по-специално на разпространението на нови варианти, които са по-заразни. Ваксината BioNTech-Pfizer се оказа високоефективна срещу всички известни понастоящем варианти на вируса COVID-19. В региони като Тирол в Австрия, Ница и Мозел във Франция, Болцано в Италия и някои части на Бавария и Саксония в Германия, но и в много други държави членки, броят на инфекциите и хоспитализациите рязко нараства през последните седмици, което накара държавите членки да приемат строги мерки и дори в някои случаи да налагат нови гранични проверки.

 

За да подкрепи държавите членки в усилията им да се справят с тази ситуация, Комисията договори с BioNTech-Pfizer възможността държавите да поръчват допълнителни дози ваксини. Увеличаването на доставките на дози през март е резултат от успешното разширяване на производствения капацитет на компанията в Европа, което приключи до средата на февруари, се казва още в съобщението. Общо четири милиона дози ще бъдат предоставени за закупуване на държавите членки пропорционално на тяхното население. Всички тези дози ще бъдат доставени преди края на март. Тези дози са в допълнение към графика за доставки, договорен понастоящем между държавите членки и BioNTech-Pfizer, съобщават от ЕК.

Още от "Здравеопазване"

Премиерът Димитър Главчев посети днес СБАЛ по детски болести "Проф. Иван Митев”

При посещението в лечебното заведение на премиера днес стана ясно, че процедурата за закупуване на нов рентген е приключила и предстои финализирането на тази за скенер

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени