Ексдиректорът на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" проф. Асен Балтов се върна на работа

Той е започнал работа отново след като е спечелил делото за дисциплинарно уволнение на две инстанции - пред Софийския районен и пред Софийския градски съд

Проф. Асен Балтов, ГЕРБ
Проф. Асен Балтов, ГЕРБ Източник: Zonanews

Ексдиректорът на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" проф. Асен Балтов се върна на работа като ортопед и травматолог в лечебното заведение. Той е започнал работа отново след като е спечелил делото за дисциплинарно уволнение на две инстанции - пред Софийския районен и пред Софийския градски съд (СГС).

 

Сега тече едномесечен срок, в който болницата, може да обжалва решението пред Върховния касационен съд. Проф. Балтов потвърди, че от вторник де факто е започнал работа, а решението на СГС е от 1-ви август.

 

"Но на граждански договор, докато тече този едномесечен срок за обжалване, след което трябва да ме възстановят, тъй като  обикновено ВКС отказва да разглежда трудово-правни спорове. На първа и втора инстанция спечелих делото и очаквам след месец окончателно да бъда възстановен", заяви той.

 

Междувременно, на 22-ри юни последният редовен министър на здравеопазването проф. Асена Сербезова освободи неговия приемник проф. д-р Иван Поромански. За временно изпълняващ длъжността изпълнителен директор и член на Съвета на директорите до провеждане на конкурс е назначен д-р Валентин Димитров.


Мотивът за освобождаване на проф. Поромански са извършени проверки от звено "Вътрешен одит" на здравното министерство (МЗ) в "Пирогов", резултатите от които са предадени на Софийска градска прокуратура за последващи действия. Проверките са заради постъпили през 2022 г. серия от сигнали в МЗ, че новото ръководство с приоритет е извършвало плащания по сключени от него договори и е задържало плащания на стари задължения, по които текат лихви и неустойки.

 

През месец март 2022 г. е назначена проверка, при която е установено, че изнесената в сигналите информация се потвърждава. Установено, че не е спазена поредността на постъпването на фактурите в УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" ЕАД.

 

Незабавно са били изплащани суми по последните сключени договори, а дължими по сключени от предходните ръководства договори са забавяни. Към 28.02.2022 г. просрочените задължения на лечебното заведение към доставчици са в размер на 14 851 690,72 лв., а към 31.03.2022 г. надхвърлят 16 млн. лв., сочи прессъобщение на здравното министерство.

 

"Извършената промяна в ръководството на "Пирогов" през 2021 г. и назначаването на проф. Поромански от служебния кабинет е с мотив именно подобряване на финансовото управление и спиране на лошите практики.

 

На проф. Поромански е възложено да управлява лечебното заведение в съответствие с действащото законодателство, устава на дружеството и грижата на добър стопанин, като осъществява всички права и задължения, произтичащи от договора за управление", поясняват от МЗ.

 

Като част от основните мотиви за освобождаването на проф. Поромански в съобщението акцентират и на направените от него два еднолични опита да заличи от Търговския регистър назначения от Съвета на директорите прокурист Иван Милев (назначен на 26.05.2022 г.).

 

Припомняме, че проф. Асен Балтов бе освободен като изпълнителен директор и член на директорския борд на "Пирогов" през февруари 2021 г. Справка в Търговския регистър от доклада за дейност на "Пирогов" сочи, че приходите към края на 2020 г. са на стойност над 105 641 615 млн. лв. Разходите са 102 143 042 лв., а финансовият резултат е печалба в размер на 3 498 573 лв.

 

Тоест натрупаните задължения (не текущи, а просрочени – б. р.) само за една година са добили размерите, посочени от здравното ведомство.

Още от "Здравеопазване"

Министър Кондева отмени заповедта за уволнение на директора на "Пирогов"

Договорът за управление на УМБАЛСМ "Пирогов" изтича в края на април и предстои провеждането на конкурсна процедура, до приключването на която промени в ръководството не са наложителни

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени