Електронно здравно досие - що е то и как работи

Всеки има достъп до своето Електронно здравно досие през интернет страницата https://my.his.bg/

Електронно здравно досие
Електронно здравно досие Източник: Портал на пациента

С цел да централизира и дигитализира процесите, услугите и документите в здравеопазването, държавата създаде Националната здравноинформационна система (НЗИС). Като част от НЗИС е разработено и Електронно здравно досие, което дава достъп на гражданите до тяхната пълна здравна информация и до всички електронни медицински документи, създадени в резултат на използваните от тях услуги в здравеопазването.

 

Всеки има достъп до своето Електронно здравно досие през интернет страницата https://my.his.bg/, както и чрез мобилното приложение "еЗдраве". То е налично за iOS и Android устройства и може да бъде изтеглено безплатно от Apple Store и Google Play.

 

Максималната защита на медицинските и лични данни е от първостепенно значение. Ето защо достъпът до Електронното здравно досие на my.his.bg и здравните записи, вписани в него, се осъществява посредством квалифициран електронен подпис (КЕП). За целта могат да бъдат използвани както физически устройства-носители, така и облачни електронни подписи, за които потребителят вече има активна регистрация.

 

Как да "сдвоим" мобилното си устройство и да ползваме "еЗдраве" през телефон?

За да се реализира т.нар. "сдвояване" на мобилно устройство, е необходимо първо да си свалите приложението "еЗдраве" от Apple Store и Google Play. След което да сложите своя КЕП в компютъра и да отидете на портала https://my.his.bg/. От менюто "Профил" изберете "Устройства" и след това "Добави". Системата генерира еднократен и уникален QR код. Сега влезте в приложението на телефона си и го приближете към екрана на компютъра, за да сканирате QR кода и "сдвояването" ще стане мигновено. Вече имате бърз и лесен достъп до Вашите данни и тези на децата Ви. Изберете дали искате да ползвате биометрична защита за достъп до "еЗдраве".

 

Какво включват данните до този момент?

Мобилното приложение "еЗдраве" е създадено септември, 2022 г. и съдържащата се информация в него, датира от този период. Исторически данни в електронните ни здравни досиета все още не са въведени.  На този етап от разработването на приложението, ще разполагате с данни за извършени медицински прегледи на Вас и Вашето дете/деца, направени лабораторни изследвания, издадени рецепти, направления, и медицински бележки на Вашето дете, поставени ваксини, кръводарявания и болничен престой. Информацията се базира на данни, подадени от общопрактикуващите лекари и други медицински специалисти, независимо от източника на финансиране на здравната услуга.

 

Какво предстои?

"Информационно обслужване" ЕАД работи върху усъвършенстване на портала и скоро в него ще могат да се виждат и други медицински бележки като: "Удостоверение за здравословното състояние на водач/кандидат шофьор за управление на МПС", "Карта за предварителен медицински преглед за започване на работа", предстоящи профилактични прегледи, информация за изтичане срок на издадено направление и на рецепти, заплащани от НЗОК и др.

 

Защо да си сваля "еЗдраве"?

Най-важната причина е, за да предотвратим злоупотребите с личните ни данни в сферата на здравеопазването. "еЗдраве" е направен така, че при всяка промяна в здравното Ви досие да бъдете уведомени чрез съобщение. Примерно, ако някой реши да Ви хоспитализира без Ваше знание, Вие веднага ще бъдете уведомени, че "сте настанен в болница" и може да уведомите компетентните органи за извършената злоупотреба. Това дава възможност за упражняване на граждански контрол върху процесите в здравеопазването.

 

С цел максимално улеснение на потребителите, целият процес по сдвояване е показан и във видеото

Още от "Здравеопазване"

Вълна от фалшиви имейли от името на НЗОК

Институцията предупреждава, че не изпраща по електронна поща на граждани или договорни партньори файлове, касаещи техния здравноосигурителен статус, информация за дължими суми и друга персонална информация

Прочетете повече прочетете повече

България приема пострадали от удара на болницата в Киев деца за рехабилитация

Ние вече организираме посрещането на 50 деца и техните придружители, засегнати от войната, да гостуват в базите на "Профилактика, рехабилитация и отдих" ЕАД, заяви министър Иванов

Прочетете повече прочетете повече

Доц. д-р Ася Консулова: Нито едно здравно заведение в България не разполага с ресурса да покрие изискванията за ефективн

По данни на Глобалната ракова обсерватория България регистрира 33 812 нови случая на онкологични заболявания и близо 19 хиляди смъртни случая за 2022 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени