ЕС предлага на Русия взаимно признаване на ваксинационните сертификати

Процедурата за сертификация на руската ваксина срещу коронавируса Спутник V в ЕС е изцяло техническа

ЕС предлага на Русия взаимно признаване на ваксинационните сертификати
ЕС предлага на Русия взаимно признаване на ваксинационните сертификати Източник: ВКонтакте

ЕС е предложил на руското здравно министерство да се обсъди възможността за взаимно признаване на сертификатите за ваксини срещу COVID-19. Това обяви посланикът на съюза в Русия Маркус Едерер, предаде ТАСС.

 

"Знаете, че в ЕС има дигитален сертификат, с който гражданите могат свободно да пътуват в рамките на общността, също и закон, предвиждащ възможност тези сертификати да се приравняват към други подобни. В този дух изпратихме до Министерството на здравеопазването предложение да обсъдим дали Русия проявява интерес към подобен процес", каза европейският дипломат.

 

Процедурата за сертификация на руската ваксина срещу коронавируса Спутник V в ЕС е изцяло техническа и не бива да бъде политизирана, отбеляза Едерер. Посланикът обясни, че европейският дигитален сертификат включва данни за ваксинация, за преболедуване и оздравяване, също и за PCR тестове.

 

"Би било много полезно, ако бяха еквивалентни нашите сертификати и тези на Русия. Доколкото разбирам, такъв сертификат имат страните от Евразийския икономически съюз (ЕАИС), затова предложихме съответните дискусии на руското здравно ведомство", допълни дипломатът.

Още от "Здравеопазване"

Последни новини

Най-четени