ЕС публикува договора си с AstraZeneca за доставките на COVID ваксина (ДОКУМЕНТ)

Договорът бе подписан на 27 август 2020 г. 

АстраЗенека
АстраЗенека Източник: Zonanews

AstraZeneca се съгласи Еврокомисията да публикува договора между двете страни, съобщи говорителят на институцията Ерик Мамер. Публикуваният днес договор съдържа редактирани части, свързани с поверителна информация като подробности за фактури. Договорът за AstraZeneca е вторият, който се публикува, след като CureVac се съгласи да публикува Споразумението за предварителна покупка с Европейската комисия. 

 

Комисията приветства ангажимента на компанията за по-голяма прозрачност при участието ѝ в популяризирането на стратегията на ЕС за ваксинирането. Прозрачността и отчетността са важни, за да подпомогнат спечелването на доверието на европейските граждани и да се уверят, че могат да разчитат на ефективността и безопасността на ваксините, закупени на ниво ЕС, пише на официалната страница на Европейската комисия.

 

Комисията се надява в близко бъдеще да може да публикува текстовете на всички договори, съгласно предварителните споразумения за покупка.  Документът позволява също така на страните от ЕС да дарят получените от тях дози на страни със средни и ниски доходи или да ги пренасочат към други европейски държави. Новината идва часове преди очакваното одобрение, което Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) трябва да даде за излизането на пазара на британско-шведската ваксина.

 

Преди седмица пък от AstraZeneca обявиха, че ще намалят с 60 на сто първоначално планираните доставки за ЕС. От компанията се оправдаха, че подписаният с Брюксел договор не е задължение, а „най-добро усилие“. И допълниха, че производствените мощности в момента са недостатъчни. Има обаче подозрения, че компанията пренасочва към трети трани, включително Великобритания, предназначени за Съюза ваксини.

Още от "Здравеопазване"

Министър Кондева отмени заповедта за уволнение на директора на "Пирогов"

Договорът за управление на УМБАЛСМ "Пирогов" изтича в края на април и предстои провеждането на конкурсна процедура, до приключването на която промени в ръководството не са наложителни

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени