Фармацевтите се договориха с НЗОК за начина на финансиране на аптеките

Аптеките ще получават по 15% от стойността на отпускания медикамент, но не повече от 25 лв.

Аптека
Аптека Източник: Zonanews

 Здравната каса и фармацевтите се разбраха за новите правила за финансиране на аптеките. Те ще влязат в сила със задна дата от първи юли и ще намалят наполовина разходите за обработка на рецепти за безплатни лекарства.

 

"Възнаграждението аптеките ще получават като процент от стойността на отпусните медикаменти и той е 15%. Максимумът е 25 лева на лекарствен продукт", заяви проф. Момчил Мавров, управител на НЗОК.

 

"Доволни сме от споразумението. Това гарантира устойчивост и предвидимост на средствата на здравната каса. тоест, вече заплащането не зависи от това колко рецепти издава лекаря", каза Димитър Маринов, председател на БФС.

Още от "Здравеопазване"

Министерството на здравеопазването проверява всеки сигнал за недостиг на лекарства

Министерството на здравеопазването ще продължава да следи наличностите на българския пазар и при констатиране на недостиг, ще използва всички законови механизми, за да защити интереса на българските граждани

Прочетете повече прочетете повече

Премиерът Главчев за Националната детска болница: За 4 години ще бъде преодолян застой от 40 години

Съобразно приетата структура в болницата се предвижда да има 440 легла, разпределени в 26 клиники и отделения, включително детска психиатрия, генетична лаборатория, нуклеарна медицина и физиотерапия и рехабилитация

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени