ГДБОП е констатирала данни за извършено престъпление при износа на лекарства

Кои институции са го проспали, пита депутатът от ГЕРБ-СДС проф. Костадин Ангелов

Проф. Костадин Ангелов
Проф. Костадин Ангелов Източник: Zonanews

ГДБОП има съмнение за извършено престъпление по линията на изнасянето на медикаменти в моменти, в които е имало сериозна нужда и недостиг от тях. Това разкри по БНТ проф.Костадин Ангелов, народен представител  от ГЕРБ-СДС.

 

"Ако е извършено престъпление, ще искам да знам кои са фирмите, които са го направили и има ли институции, които са го проспали. Има организирана дейност", заяви той. 

 

По думите му в понеделник депутатите се събират на извънредна здравна комисия, за да изслушат министъра и всички страни по казуса със системата СЕСПА - защо не работи ефективно и защо лекарствата не могат да бъдат проследени.

 

"Целта на електронните рецепти е проследяването. Ще създадем ако трябва и законова промяна, за да се направи виртуален склад. Във всеки един момент държавата да може да вижда къде е медикаментът, къде се намира опаковката - в притежател с разрешение за употреба, в търговец на едро, дистрибутор, в аптека. Лекарите ще могат да виждат какво изписват. Сега какво се случва - лекарите изписват лекарства, които са регистрирани, а аптекарите работят с лекарства, които са налични", отбеляза Костадин Ангелов.

 

Той подчерта, че интересът на търговците трябва да започне тогава, когато е задоволен последният интерес на българския пациент.

 

"Важен е въпросът кой е този субект или обект, който стои над министрите на здравеопазването и може да ги контролира и съветва", допълни Костадин Ангелов.

 

Той поясни, че България е на първо място по употреба на антибиотици в Европейския съюз без лекарско предписание, което в бъдеще може да доведе до опасна резистентност.

Още от "Здравеопазване"

Сметната палата за ковид пандемията: В началото е постигнато значително по-ниско равнище на извънредна смъртност в сравн

През 2020 г. общата изплатена сума за обезщетения за временна неработоспособност поради COVID-19 е в размер на над 68 млн. лв., през 2021 г. - близо 140 млн. лв.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени