ГДБОП е констатирала данни за извършено престъпление при износа на лекарства

Кои институции са го проспали, пита депутатът от ГЕРБ-СДС проф. Костадин Ангелов

Проф. Костадин Ангелов
Проф. Костадин Ангелов Източник: Zonanews

ГДБОП има съмнение за извършено престъпление по линията на изнасянето на медикаменти в моменти, в които е имало сериозна нужда и недостиг от тях. Това разкри по БНТ проф.Костадин Ангелов, народен представител  от ГЕРБ-СДС.

 

"Ако е извършено престъпление, ще искам да знам кои са фирмите, които са го направили и има ли институции, които са го проспали. Има организирана дейност", заяви той. 

 

По думите му в понеделник депутатите се събират на извънредна здравна комисия, за да изслушат министъра и всички страни по казуса със системата СЕСПА - защо не работи ефективно и защо лекарствата не могат да бъдат проследени.

 

"Целта на електронните рецепти е проследяването. Ще създадем ако трябва и законова промяна, за да се направи виртуален склад. Във всеки един момент държавата да може да вижда къде е медикаментът, къде се намира опаковката - в притежател с разрешение за употреба, в търговец на едро, дистрибутор, в аптека. Лекарите ще могат да виждат какво изписват. Сега какво се случва - лекарите изписват лекарства, които са регистрирани, а аптекарите работят с лекарства, които са налични", отбеляза Костадин Ангелов.

 

Той подчерта, че интересът на търговците трябва да започне тогава, когато е задоволен последният интерес на българския пациент.

 

"Важен е въпросът кой е този субект или обект, който стои над министрите на здравеопазването и може да ги контролира и съветва", допълни Костадин Ангелов.

 

Той поясни, че България е на първо място по употреба на антибиотици в Европейския съюз без лекарско предписание, което в бъдеще може да доведе до опасна резистентност.

Още от "Здравеопазване"

Вълна от фалшиви имейли от името на НЗОК

Институцията предупреждава, че не изпраща по електронна поща на граждани или договорни партньори файлове, касаещи техния здравноосигурителен статус, информация за дължими суми и друга персонална информация

Прочетете повече прочетете повече

България приема пострадали от удара на болницата в Киев деца за рехабилитация

Ние вече организираме посрещането на 50 деца и техните придружители, засегнати от войната, да гостуват в базите на "Профилактика, рехабилитация и отдих" ЕАД, заяви министър Иванов

Прочетете повече прочетете повече

Доц. д-р Ася Консулова: Нито едно здравно заведение в България не разполага с ресурса да покрие изискванията за ефективн

По данни на Глобалната ракова обсерватория България регистрира 33 812 нови случая на онкологични заболявания и близо 19 хиляди смъртни случая за 2022 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени