Ген. Мутафчийски: До края на 2021 г. ще разполагаме с 12 млн. ваксини

Ген. Венцислав Мутафчийски сподели в ефир, че вече си е поставил и втората доза ваксина и има протективна доза антитела

Ген. Венцислав Мутафчийски
Ген. Венцислав Мутафчийски Източник: bTV

Ако вземем всички ваксини, които ни се полагат чрез квотния принцип, до края на годината ще разполагаме с 12 000 000 ваксини, каза в „Тази сутрин“ председателят на Националния оперативен щаб и началник на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски. "По-нататък се очакват сериозни постъпления на ваксини и то говорим за сигурно утвърдените – на "Пфайзер/Бионтех" и на "Модерна". Всяко тримесечие "Модерна" трябва да ни доставя по 200 000 дози, а "Пфайзер" - по 4 400 000 за цялата година. Това е огромно количество", обясни Мутафчийски. Преди една седмица ген. Мутафчийски си е поставил и втората доза ваксина на "Пфайзер".
"Включих се доброволно в едно проучване към Националния център по заразни и паразитни болести, където се набираха доброволци от ваксинирането. Наше проучване, което направихме, за да се проследи как въздействат ваксините, дали работят, дали се изгражда имунитет, което е свързано с проследяването на поне 3 месеца назад. При около 10-тия ден след като ми взеха кръв, все още нямах никакви признаци на изграждане на антитела. По-късно, вече към 15 ден имаше съживяване на клетъчния имунитет . След втората доза обаче имам протективна доза антитела – над 77, а трябва да бъдат над 30, за да бъдат протективни. Имам и много добър клетъчен имунитет. Тоест в момента съм защитен и ваксината работи", обясни началникът на ВМА.

По думите му тези, които първи са били доброволци за ваксините на "Пфайзер", вече седми месец имат имунитет. На въпрос дали ваксините са ефективни срещу новите варианти на коронавируса
той заяви, че според производителите са ефективни. "Засега нямаме данни, че ваксините няма да действат", допълни Мутафчийски.
"Колкото повече този вирус циркулира в човешката популация, толкова повече ще се изменя и след две години няма да е същият. Затова целта е колкото се може по-бързо да се случи ваксинацията, за да се спре циркулацията му иначе бъдещето ще стане съвсем неизвестно", каза още председателят на Националния оперативен щаб.

За т.н. британски щам на коронавируса, проф. Мутафчийски каза, че по различни оценки той е между 30 и 70 % по-заразен от другите щамове. Но добави, че няма никакви доказателства, че е по-смъртоносен. "Но трябва да се има предвид следното - дори и несмъртоносни заболявания, или слабо смъртоносни, стават потенциална заплаха за здравната система, когато я изтощят. Защото хилядите хора, които имат нужда от медицинска грижа, има опасност да не я получат в адекватен обем. И това трябва да се знае", предупреди ген. Мутафчийски. 

Още от "Здравеопазване"

Последни новини

Най-четени