Голям недостиг на медицински сестри в страната

Свръх претоварването, лошите условия на труд и ниското заплащане са причините все по-малко медицински сестри да остават в системата

Голям проблем е, че много от медиците заминават в чужбина заради по-добро заплащане
Голям проблем е, че много от медиците заминават в чужбина заради по-добро заплащане Източник: Pixabay
Ковид пандемията продължава да задълбочава проблема с недостига на медици в цялата страна. Два пъти по-малко от необходимото са медицинските сестри в голям град като Варна, но в по-малките населени места недостигът е още по-силен, казаха за БНТ от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. Голям проблем е, че много от медиците заминават в чужбина заради по-добро заплащане. Това изправя здравната система пред голямо изпитание.
 
Свръх претоварването, лошите условия на труд и ниското заплащане са причините все по-малко медицински сестри да остават в системата, казват от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи.
 
"Много колеги работят на две или повече работни места, това води до едно изхабяване, до влошено здраве и до влошена мотивация да си упражнява професията", заяви Красимира Димитрова, член на УС на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. Не достигат не само медицински сестри, но и акушерки. Във Варна те са по-малко от 300, а са необходими двойно повече. А задържането на кадрите в системата става все по-трудно, казват още работещите в здравния сектор.
 
"850 лв. за медицински сестри и акушерки, минималната стартова заплата. С 850 лв няма как да се случат нещата", заяви акушерката Инна Ненова. Друг важен фактор за недостига на кадри е липсата на стандарт по здрави грижи, твърдят от браншовата организация.
 
"Няма въведена система в страната за прогнозиране и планиране на необходимостта от медицински сестри", заяви Красимира Димитрова, член на УС на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи.
 
Рая Димитрова, която е първа година студентка и учи за медицинска сестра, все още е далеч от проблемите в здравеопазването.
 
"При първа възможност, когато мога и имам нужната квалификация, ще вляза дори в ковид отделение да работя и помагам на хората", заяви Рая.
 
Според анкета сред завършващите млади лекари, почти половината ще останат у нас. Останалите, навярно разочаровани от системата, ще търсят реализация в чужбина.

Още от "Здравеопазване"

Министър Кондева отмени заповедта за уволнение на директора на "Пирогов"

Договорът за управление на УМБАЛСМ "Пирогов" изтича в края на април и предстои провеждането на конкурсна процедура, до приключването на която промени в ръководството не са наложителни

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени