Граждани отличиха проф. д-р Венцислав Мутафчийски, проф. Тодор Кантарджиев и доц. Ангел Кунчев за усилията им в битката с пандемията от COVID-19 (СНИМКИ)

Справихме се, защото разбрахме, че трябва да не жалим никакви сили, заяви проф. Мутафчийски

Гражданската инициатива ги отличи с плакети
Гражданската инициатива ги отличи с плакети Източник: ВМА

Гражданска инициатива отличи с плакети началника на Военномедицинска академия (ВМА) генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS, професор Тодор Кантарджиев и доцент Ангел Кунчев в знак на признателност за усилията им в битката с пандемията от COVID-19.

Граждани присъстваха на награждаването
Граждани присъстваха на награждаването Източник: ВМА

"Благодарност към ген. Мутафчийски, проф. Кантарджиев и доц. Кунчев" е групата във Фейсбук, кято обедини стотици наши сънародници от цялата страна. Това е едно скромно признание за първите предводители в битката с COVID-19 – членовете на Националния оперативен щаб. Тези хора с авторитета си опитаха да поведат народа в битката с вируса, за което претърпяха доста лични неприятности.  Все пак, услилията им спасиха хиляди животи. Затова е този знак – жест на уважение, каза един от авторите на идеята адвокат Станислав Станев.

 

Проф. Тодор Кантарджиев, доц. Ангел Кунчев, проф. Венцислав Мутафчийски, адвокат Станислав Станев
Проф. Тодор Кантарджиев, доц. Ангел Кунчев, проф. Венцислав Мутафчийски, адвокат Станислав Станев Източник: ВМА

Беше изключително напрегнато. Разчитахме много на опита, на това кой какво е прочел – ние имахме мобилизирани хора, които да търсят непрекъснато нови и нови материали, но ние трябваше да ги обработим, да разберем коя е най-вярната стъпка. Всъщност, не се оставихме да вървим след събитията, ние диктувахме събитията и мисля, че го направихме с чест. Затова сме изключително благодарни за Вашата оценка –  опитаха се през месеците да ни втълпят, че нямаме никаква подкрепа, но ние знаехме, че имаме опората на много от вас и наистина сме трогнати, каза генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски.

 

Проф. Венцислав Мутафчийски
Проф. Венцислав Мутафчийски Източник: ВМА

Той припомни кадрите, които в началото на пандемията показваха медиите от  Китай, САЩ, Италия, Испания, Франция, кадри, които се запечатаха в съзнанието на всеки един от нас.

 

"Това беше на нашия гръб. Разбира се, имахме подкрепата на всички институции и успяхме да не допуснем това нещо да се случи и в България. По време на първата вълна, която ние всички наричахме първа, но всъщност на графиката я няма. Да, за Италия я има, за Испания я има, за САЩ я има, за България я няма. Тогава всички западни издания пишеха как една малка България с примитивни средства успя да се справи", добави проф. Мутафчийски.

Граждани присъстваха на награждаването
Граждани присъстваха на награждаването Източник: ВМА

"Справихме се, защото разбрахме, че трябва да не жалим никакви сили, да мобилизираме абсолютно всичко в обществото, за да може да успеем. И в края на краищата, когато завърши нашата активна работа като щаб, ние можеше спокойно да погледнем назад и да кажем колко много работа се свърши. Затова още веднъж благодарим от сърце за Вашата оценка", добави началникът на ВМА. 

Още от "Здравеопазване"

Последни новини

Най-четени