Хинков: Връщането на хартиените рецепти може да стане за определен срок и само за антибиотици

Борим се за максималното, ще получим оптималното, каза министърът във връзка с изготвянето на бюджета на здравната каса за 2024 година

Проф. Христо Хинков
Проф. Христо Хинков Източник: Пресцентър на МЗ

Имаме проекторешение, което трябва да бъде обсъдено на ниво премиера. Той се е ангажирал да събере представители на съсловните организации, за да решим окончателно въпроса. Това заяви пред журналисти здравният министър проф. Христо Хинков в отговор на въпрос дали е взето вече решение за някои лекарства да бъдат върнати хартиените предписания.

 

Проекторешението е да се даде възможност за алтернативно изписване на електронна и хартиена рецепта, поясни министърът. И добави, че има възможност самата хартиена рецепта да се електронизира през аптечната мрежа. Хинков посочи, че срещата се очаква тази седмица, а в нея вероятно ще участват и представители на "Информационно обслужване".

 

Проблемът е, че има вот на недоверие и това малко променя графика, коментира той. По думите му връщането на хартиените рецепти може да стане за определен срок и само за антибиотици. Според него сканиране или качване от дневника за лекарства на аптеките в Националната здравноинформационна система е опцията, която се обмисля за хартиените рецепти.

 

Хинков поясни още, че електронната рецепта си остава, но ще се даде възможност "да се адаптира цялата система към новата промяна". Ако се окаже, че има възможност хартиените рецепти да се електронизират, да бъдат проследявани, тогава ще получим същия ефект, който имаме и с електронните, коментира той. Относно забраната за износа на лекарства, министърът коментира, че има възможност тя да отпадне, ако сигналите за липса на медикаменти намалеят.

 

Следим ситуацията. Когато паднат сигналите под определено ниво, да знаем, че имаме достатъчно наличие на антидиабетични лекарства, ще отменим заповедта, отбеляза Хинков. Борим се за максималното, ще получим оптималното, каза министърът във връзка с изготвянето на бюджета на здравната каса за 2024 година. В петък министърът на финансите Асен Василев представи основните параметри на проектобюджета на държавата за 2024 година.

Още от "Здравеопазване"

Работещи в болница "Пирогов" протестират срещу решение на комисия за избор на началник на Клиниката по детска хирургия

Към настоящия момент решението е проф. Шивачев да продължи да бъде началник на Клиниката по детска хирургия, заяви проф. Костадин Ангелов, председател на парламентарната комисия по здравеопазване

Прочетете повече прочетете повече

Проф. Костадин Ангелов: Много скоро грешката с избора на шеф на НЗОК от ПП-ДБ може да бъде поправена

В хода на дебата относно избора на нов подуправител за Здравната каса председателят на парламентарната здравна комисия обясни колко неподготвен е сегашният шеф на НЗОК от ПП-ДБ

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени