И здравната, и бюджетната комисия в парламента отхвърлиха бюджета за здраве за 2024 г.

По данни на здравната каса в проекта е заложено 26.5% от здравните плащания да отиват за лекарства - за амбулаторна помощ и за лекарства, плащани извън клиничните пътеки на лечение

Народно събрание
Народно събрание Източник: Zonanews

С 5 гласа "за", 5 "против" и 6 "въздържал се" бюджетната комисия в Народното събрание не подкрепи на първо четене проекта на бюджет на здравната каса за 2024 г. По-рано и здравната комисия го отхвърли.


В проекта са предвидени с 1 млрд. лв. повече за здраве. Основните критики, които срещна проектът обаче са свързани с липсата на предлагана реформа, големите суми, които пациентите доплащат, липсата на лекарства и цените им и други.


Заложените в отхвърления проект приходи и трансфери към бюджета на здравната каса са 8.163 млрд. лв. Общо разходите са 8.163 35 млрд. лв., което е с 1.136 млрд. лв. повече спрямо тази година. Заложен е ръст от 16.4% на приходите от здравни вноски, които запазват размера си.

 

В проекта е заложен 20% ръст на парите за дентална помощ, което обаче ще покрие достигнатите цени на услугите, но не и инфлацията, което означава, че хората ще доплащат повече за лечение на покрити от касата услуги. Освен това медикаментите са поскъпнали значително, обявиха представители на професионалната общност, като поискаха да се предвидят поне 5% по тази линия, като напомниха, че лекарите изписват лекарства и пациентите ги купуват в аптеките, а при зъболечението лекарствата се влагат от лекаря.


По данни на здравната каса в проекта е заложено 26.5% от здравните плащания да отиват за лекарства - за амбулаторна помощ и за лекарства, плащани извън клиничните пътеки на лечение. "Процентно това е много повече от съотношението в Европа. Това показва, че в тази сфера функционират разни други неща, но това е тема за отделен анализ", отбеляза Йордан Цонев, ДПС. Той постави въпроса за това ще се правят ли реформи в сектора или ще останат такива.


Националният омбудсман Диана Ковачева отбеляза, че парите за направления за специалист остават недостатъчно, което на практика означава ограничаване на правата на гражданите. Посочи, че таксите, които събират лекарите за извинителна бележка за учениците, трябва или да бъдат поети от касата, или да са безплатни. В момента лекарите събирали по свое усмотрение между 3 и 10 лева.


Посочи, че остава нерешен въпросът с това, че пациентите остават минималния брой дни по дадена клинична пътека и често са изписвани недолекувани. В много случаи биват приемани повторно, но по друга пътека. Докато са в болница пък се лекува само основното заболяване.Остава нерешен въпросът с достъпа на граждани да лекарска помощ след активното лечение, а касата не поема никаква част от престоя в хосписите, които са лечебни заведения. Същото е и с долекуването вкъщи след изписването от болницата. Често в епикризите се описват непроведени процедури.

Още от "Здравеопазване"

Премиерът Димитър Главчев посети днес СБАЛ по детски болести "Проф. Иван Митев”

При посещението в лечебното заведение на премиера днес стана ясно, че процедурата за закупуване на нов рентген е приключила и предстои финализирането на тази за скенер

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени