Има нови съмнителни случаи за варианта на COVID-19 Омикрон у нас

Категорично потвърждение - след Нова Година, заявиха от Националния център по заразни и паразитни болести

COVID-19 Омикрон вариант
COVID-19 Омикрон вариант Източник: Zonanews
Нови съмнителни случаи за варианта на COVID-19 Омикрон у нас. Това заяви пред NOVA собственикът на една от големите лаборатории за медицински изследвания у нас. От Националния център по заразни и паразитни болести обясниха, че проби се изследват непрекъснато и резултатите се очакват до дни. 
 
"В петък имахме една положителна проба, вчера имахме пет положителни проби Омикрон. Очаквам, че до януари те ще станат повече. Изпратили сме пробите към Националния център по заразни и паразитни болести. Пробата от петък е изпратена в събота. Взехме пробите със скринингов тест. Той е достатъчно информативен и предвид епидемичните данни не очаквам да има разминаване между него и теста със секвениране. Над 93% данните от резултатите се препокриват.", обясни собственикът на голяма верига лаборатории Недялко Калъчев. 
 
По думите му населението в  България изостава с формирането на групов имунитет, създаден чрез ваксина, а не след преболедуване.
 
"Всяко действие, което ще подпомогне този процес, трябва да бъде подкрепяно. Никаква работа не е свършена, след като 50% от населението не могат да вземат зелен сертификат", допълни той.
 
Категорично потвърждение дали Омикрон е у нас обаче ще има след Нова година. Това каза в ефира на "Твоят ден" Ива Христова от Националния център по заразни и паразитни болести. По думите и има съмнения за новия вариант на вируса от много лаборатории и болници.
 
"Имаме съмнения за Омикрон от няколко лаборатории и болници. До момента не сме доказали нищо. С проба от ПСР имаме съмнения, потвърждаването става със секвениране. Чак след Нова година обаче ще се потвърди или отхвърли наличието на Омикрон у нас. С тестовете се доказва мутация, която обаче се среща и при Делта варианта, и при Омикрон. Именно това е причината да се дават такива резултати с ПСР тестове", обясни тя.

Още от "Здравеопазване"

Работещи в болница "Пирогов" протестират срещу решение на комисия за избор на началник на Клиниката по детска хирургия

Към настоящия момент решението е проф. Шивачев да продължи да бъде началник на Клиниката по детска хирургия, заяви проф. Костадин Ангелов, председател на парламентарната комисия по здравеопазване

Прочетете повече прочетете повече

Проф. Костадин Ангелов: Много скоро грешката с избора на шеф на НЗОК от ПП-ДБ може да бъде поправена

В хода на дебата относно избора на нов подуправител за Здравната каса председателят на парламентарната здравна комисия обясни колко неподготвен е сегашният шеф на НЗОК от ПП-ДБ

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени