ИПИ: Парите за здраве нарастват с 1 млрд. лв. за година

Общите разходи на Здравната каса за тази година достигат малко над 7 милиарда лева, или с 15% повече от разходите за 2022-ра

Национална здравно-осигурителна каса (НЗОК)
Национална здравно-осигурителна каса (НЗОК) Източник: Zonanews

Парите за здраве нарастват с един млрд. лева само за една година, изчисляват експерти от Института за пазарна икономика. Общите разходи на Здравната каса за тази година достигат малко над 7 милиарда лева, или с 15% повече от разходите за 2022-ра. За да е по-ясно какво означава това, експертите сравняват увеличението с 1 милиард лева само за една година, като го приравняват с целия бюджет на съдебната власт и с годишните разходи на държавните висши училища.

 

В същото време основният разговор е за недофинансирането на системата. Една от причините е диспропорцията в заплащането на медицинския персонал, казва Петя Георгиева - автор на анализа:

"Лобито на лекарите е доста силно и то дърпа чергата към себе си до голяма степен. Съответно заплащането им е непропорционално по-високо в сравнение с това на останалите медицински специалисти. Разбира се, лекарите са много високо квалифицирани специалисти. Те наистина трябва да взимат високи заплати. Въпросът е обаче е, че ако продължава това издърпване на структурата към тях, наистина няма да има кой да извършва дейност, която не е типична за лекарския екип".

 

Проблемът е не толкова в бюджета, колкото организационен, и всеки директор на здравно заведение може да го разреши, посочи още Георгиева:

"Това във всеки един момент може да бъде променено, във всеки един момент могат да бъдат променени правилата за работна заплата във всяка болница, така, че и сестрите, и по-ниско квалифицираните медицински специалисти да получават адекватно възнаграждение".

 

Междувременно според анализа, расте процента на частните доплащания за прегледи, изследвания и лекарства, а качеството на услугата остава същото.

 

Още от "Здравеопазване"

Сметната палата за ковид пандемията: В началото е постигнато значително по-ниско равнище на извънредна смъртност в сравн

През 2020 г. общата изплатена сума за обезщетения за временна неработоспособност поради COVID-19 е в размер на над 68 млн. лв., през 2021 г. - близо 140 млн. лв.

Прочетете повече прочетете повече

Докладът на АДФИ за "Пирогов" не е получен в здравното министерство

По-рано днес от "Пирогов" обявиха, че проверката на АДФИ е приключила и в доклада за дейността на болницата не се посочват данни за извършени престъпления, злоупотреби, корупционни практики или нанасяне на щети за лечебното заведение

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени