Изхвърляме 20 000 ваксини "Астра Зенека" с изтичащ срок на годност

В България има нисък процент на ваксинация - над 4.8 милиона са доставените ваксини, а над 1.9 млн. са приложени

Богдан Кирилов
Богдан Кирилов Източник: НОЩ

България изпраща 172 500 ваксини "Астра Зенека" за Бутан днес. В същия момент обаче от същия вид ваксини страната ще изхвърли по специална процедура на унищожаване 20 000 дози, които са с изтичащ срок на годност до края на юли. Това обясни изпълнителният директор на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов, цитиран от News.bg.

 

"Днес се реализира първото дарение след многоседмични усилия, с потвърждение и съгласие от страна на производителя, съгласувано с ЕК. 5-6 седмици продължиха действията, за да може да се извърши дарението. Така след решение на МС България дарява 172 500 дози от "Астра Зенека" на Бутан", обясни Кирилов.

 

Дарението към Бутан е, за да не се стига до ситуация да има ваксини с изтичащ срок на годност, който е 6-7 месеца. Дарените ваксини са със срок на годност август и септември. Бутан е имал разговори с ЕК, не само България участва в дарението за страната - те са създали организация така, че максимално бързо да приемат дозите. В момента в целия ЕС се стига до етап, в който държавите ще могат по-активно и да даряват на трети държави, доставките се ускорени и се достига до ниво на доставки, което да дава възможност да има по-големи количества като дарение.

 

Голяма част от европейските държави имат над 50% покритие с ваксинация на населението. Това дава възможност да се стартира по-активно с даренията. В България има нисък процент на ваксинация, като над 4.8 милиона са доставените ваксини в страната, а над 1.9 млн. са приложени. Следващата седмица предстоят разговори да се даряват ваксини към Северна Македония, Босна и Херцеговина, Косово, Молдова, поясни още Кирилов.

 

По думите му процедурата е тежка, ЕК вече е установила образци на договори, които трябва да се случват, за да има по-бързо реакция от страна на производителите и да не се стига до ваксини с изтичащ срок. При нас е валиден и фактор за ваксини с изтичащ срок - занижен интерес от страна на населението и ускорените доставки от ЕК и компаниите производители, има налични количества, а хората не желаят да бъдат използвани, поясни директорът на Агенцията по лекарствата.

 

Въпросът с размяната на ваксини е поставен преди два месеца пред ЕК, разработва се процедура, за да може по-лесно между държавите членки да могат да бъдат прехвърляни дози. Всичко зависи от степента на покритие и нуждите да бъдат оптимални наличните в ЕС количества. В момента в ЕС има четири разрешени за употреба ваксини, след седмица ще станат ясни новини около останалите три ваксини, за които Европейската агенция извършва оценка.

 

В ЕС се навлиза във фаза, в която голяма част от държавите са постигнали високо ниво на ваксиниране, това ще е нещо нормално в следващите седмици, ще има държави, които ще даряват големи количества. В заключение Богдан Кирилов добави, че постоянно се извършва анализ между МЗ, РЗИ и ваксинационните пунктове, така че да се направи оценка какво да е дарено и препродадено в следващите месеци, за да не се стига до унищожаване на голямо количество ваксини.

Още от "Здравеопазване"

Министър Кондева отмени заповедта за уволнение на директора на "Пирогов"

Договорът за управление на УМБАЛСМ "Пирогов" изтича в края на април и предстои провеждането на конкурсна процедура, до приключването на която промени в ръководството не са наложителни

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени