Кабинетът да организира изграждането на детска болница приеха депутатите в бюджета

Проф. Ангелов допълни, че вече е избран терен за болницата - в квартал "Горна баня"

Пленарна зала на НС
Пленарна зала на НС Източник: Zonanews

Като последен текст в Закона за държавния бюджет за 2024 г. депутатите приеха, че Министерският съвет по предложение на министъра на здравеопазването организира възлагането, проектирането и изграждането на детска болница.


Текстът предизвика бурни дебати в пленарната зала, след като депутати от "Възраждане" обявиха, че такъв текст не ангажира властите категорично със създаването на детска болница, а е твърде обтекаемо. Причината е във формулировката, че текстът предвижда това да стане "след създаване на необходимите условия и предпоставки за това".

 

Пленарна зала в НС
Пленарна зала в НС Източник: Zonanews

Министърът на финансите Асен Василев посочи, че текстът е формулиран така, защото проектът още е в начална фаза, но в същото време ангажира правителството. Когато свърши общественото обсъждане и се установят вещните права, тогава може да тръгне и проектирането, допълни той. Обясни, че този текст конкретно не е свързан с отпускане на пари, каквито са били предвидени в предишни бюджети.

 

Предложението за текста е на Бойко Борисов, Кирил Петков, Делян Пеевски, Йордан Цонев, Теменужка Петкова и Венко Сабрутев. Депутатът от ГЕРБ и председател на здравната комисия проф. Костадин Ангелов обясни, че текстът е в отговор на оплакване от обществения съвет, който се занимава с проекта, че различните дейности са разпръснати между отделни ведомства, което бави работата. Затова текстът е вдигнат на ниво над министър, допълни той.

 

Проф. Костадин Ангелов, ГЕРБ-СДС
Проф. Костадин Ангелов, ГЕРБ-СДС Източник: Zonanews

Проф. Ангелов допълни, че вече е избран терен за болницата - в квартал "Горна баня", проведена е обществена поръчка, свързана със събарянето на сградите, които са там. След това трябва да се обяви процедура за проектирането, а след нея и за изграждането на болницата. Прогнозата му е, че всичко това ще отнеме 4-5 години. Обяви, че ще бъде предложен проект на решение, с който министърът на здравеопазването да бъде задължен да направи одит на всичко, свършено до момента по темата.

 

Йордан Цонев, ДПС
Йордан Цонев, ДПС Източник: Zonanews



От името на ДПС председателят на бюджетната комисия Йордан Цонев обяви, че по настояване на депутата Делян Пеевски, който наскоро оглави и парламентарната група на партията, лично поискал гаранции, че процеса по създаването на детската болница ще върви.

Още от "Здравеопазване"

Вълна от фалшиви имейли от името на НЗОК

Институцията предупреждава, че не изпраща по електронна поща на граждани или договорни партньори файлове, касаещи техния здравноосигурителен статус, информация за дължими суми и друга персонална информация

Прочетете повече прочетете повече

България приема пострадали от удара на болницата в Киев деца за рехабилитация

Ние вече организираме посрещането на 50 деца и техните придружители, засегнати от войната, да гостуват в базите на "Профилактика, рехабилитация и отдих" ЕАД, заяви министър Иванов

Прочетете повече прочетете повече

Доц. д-р Ася Консулова: Нито едно здравно заведение в България не разполага с ресурса да покрие изискванията за ефективн

По данни на Глобалната ракова обсерватория България регистрира 33 812 нови случая на онкологични заболявания и близо 19 хиляди смъртни случая за 2022 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени