Кабинетът да организира изграждането на детска болница приеха депутатите в бюджета

Проф. Ангелов допълни, че вече е избран терен за болницата - в квартал "Горна баня"

Пленарна зала на НС
Пленарна зала на НС Източник: Zonanews

Като последен текст в Закона за държавния бюджет за 2024 г. депутатите приеха, че Министерският съвет по предложение на министъра на здравеопазването организира възлагането, проектирането и изграждането на детска болница.


Текстът предизвика бурни дебати в пленарната зала, след като депутати от "Възраждане" обявиха, че такъв текст не ангажира властите категорично със създаването на детска болница, а е твърде обтекаемо. Причината е във формулировката, че текстът предвижда това да стане "след създаване на необходимите условия и предпоставки за това".

 

Пленарна зала в НС
Пленарна зала в НС Източник: Zonanews

Министърът на финансите Асен Василев посочи, че текстът е формулиран така, защото проектът още е в начална фаза, но в същото време ангажира правителството. Когато свърши общественото обсъждане и се установят вещните права, тогава може да тръгне и проектирането, допълни той. Обясни, че този текст конкретно не е свързан с отпускане на пари, каквито са били предвидени в предишни бюджети.

 

Предложението за текста е на Бойко Борисов, Кирил Петков, Делян Пеевски, Йордан Цонев, Теменужка Петкова и Венко Сабрутев. Депутатът от ГЕРБ и председател на здравната комисия проф. Костадин Ангелов обясни, че текстът е в отговор на оплакване от обществения съвет, който се занимава с проекта, че различните дейности са разпръснати между отделни ведомства, което бави работата. Затова текстът е вдигнат на ниво над министър, допълни той.

 

Проф. Костадин Ангелов, ГЕРБ-СДС
Проф. Костадин Ангелов, ГЕРБ-СДС Източник: Zonanews

Проф. Ангелов допълни, че вече е избран терен за болницата - в квартал "Горна баня", проведена е обществена поръчка, свързана със събарянето на сградите, които са там. След това трябва да се обяви процедура за проектирането, а след нея и за изграждането на болницата. Прогнозата му е, че всичко това ще отнеме 4-5 години. Обяви, че ще бъде предложен проект на решение, с който министърът на здравеопазването да бъде задължен да направи одит на всичко, свършено до момента по темата.

 

Йордан Цонев, ДПС
Йордан Цонев, ДПС Източник: Zonanews



От името на ДПС председателят на бюджетната комисия Йордан Цонев обяви, че по настояване на депутата Делян Пеевски, който наскоро оглави и парламентарната група на партията, лично поискал гаранции, че процеса по създаването на детската болница ще върви.

Още от "Здравеопазване"

Последни новини

Най-четени