Кабинетът да организира изграждането на детска болница приеха депутатите в бюджета

Проф. Ангелов допълни, че вече е избран терен за болницата - в квартал "Горна баня"

Пленарна зала на НС
Пленарна зала на НС Източник: Zonanews

Като последен текст в Закона за държавния бюджет за 2024 г. депутатите приеха, че Министерският съвет по предложение на министъра на здравеопазването организира възлагането, проектирането и изграждането на детска болница.


Текстът предизвика бурни дебати в пленарната зала, след като депутати от "Възраждане" обявиха, че такъв текст не ангажира властите категорично със създаването на детска болница, а е твърде обтекаемо. Причината е във формулировката, че текстът предвижда това да стане "след създаване на необходимите условия и предпоставки за това".

 

Пленарна зала в НС
Пленарна зала в НС Източник: Zonanews

Министърът на финансите Асен Василев посочи, че текстът е формулиран така, защото проектът още е в начална фаза, но в същото време ангажира правителството. Когато свърши общественото обсъждане и се установят вещните права, тогава може да тръгне и проектирането, допълни той. Обясни, че този текст конкретно не е свързан с отпускане на пари, каквито са били предвидени в предишни бюджети.

 

Предложението за текста е на Бойко Борисов, Кирил Петков, Делян Пеевски, Йордан Цонев, Теменужка Петкова и Венко Сабрутев. Депутатът от ГЕРБ и председател на здравната комисия проф. Костадин Ангелов обясни, че текстът е в отговор на оплакване от обществения съвет, който се занимава с проекта, че различните дейности са разпръснати между отделни ведомства, което бави работата. Затова текстът е вдигнат на ниво над министър, допълни той.

 

Проф. Костадин Ангелов, ГЕРБ-СДС
Проф. Костадин Ангелов, ГЕРБ-СДС Източник: Zonanews

Проф. Ангелов допълни, че вече е избран терен за болницата - в квартал "Горна баня", проведена е обществена поръчка, свързана със събарянето на сградите, които са там. След това трябва да се обяви процедура за проектирането, а след нея и за изграждането на болницата. Прогнозата му е, че всичко това ще отнеме 4-5 години. Обяви, че ще бъде предложен проект на решение, с който министърът на здравеопазването да бъде задължен да направи одит на всичко, свършено до момента по темата.

 

Йордан Цонев, ДПС
Йордан Цонев, ДПС Източник: ZonanewsОт името на ДПС председателят на бюджетната комисия Йордан Цонев обяви, че по настояване на депутата Делян Пеевски, който наскоро оглави и парламентарната група на партията, лично поискал гаранции, че процеса по създаването на детската болница ще върви.

Още от "Здравеопазване"

Министър Кондева отмени заповедта за уволнение на директора на "Пирогов"

Договорът за управление на УМБАЛСМ "Пирогов" изтича в края на април и предстои провеждането на конкурсна процедура, до приключването на която промени в ръководството не са наложителни

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени