Кърлежи вече няма да се изследват в Националния център за заразни и паразитни болести

Това може да се случва само в частни лаборатории, като приблизителната цена на изследването е 18 лева

Национален център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ)
Национален център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) Източник: Zonanews

Кърлежи вече няма да се изследват в Националния център за заразни и паразитни болести. Това може да се случва само в частни лаборатории, като приблизителната цена на изследването е 18 лева.

 

През май 2024 спрямо май миналата година има близо 70% ръст при различните видове тестове за лаймска болест. Това показват данните на една от големите в страната ни частни лаборатории.

 

Една от причините, за да не се тестват кърлежи в НЦЗПБ е, че за първи път там вече се изследва и Т-клетъчен имунитет. Според проф. Христова това е най-важният показател дали лаймска болест е активна.

 

"Освен антитела можем да изследваме и наличието на Т-лимфоцити. Не е възможно да се изследват огромен брой кърлежи в една референтна лаборатория и това никъде в света не се прави. Референтната лаборатория е да потвърди спорна диагноза от периферна лаборатория или да се правят уникални изследвания, които никъде не се правят", заяви проф. Ива Христова, директор на НЦЗПБ.

 

Изследваните кърлежи през май в една от големите частни лаборатории са 658, което е двойно повече отпреди година. Положителни за лаймска болест от тях са 63. "Броят на изследваните кърлежи е близо 100% увеличен и горе-долу толкова е процентът на положителните тестове. Тоест тази популация, която е положителна в природата, си е налична", допълни д-р Благовеста Пенчева.

 

Въпреки третирането на тревните площи страх при родителите има. "Не разрешавам да влизат в тревните площи, тъй като независимо дали се пръска или третира зелената площ често се случва да има кърлежи. Аз съм хирург и много често в практиката ми се е случвало независимо от всичко да вадим кърлежи от деца", коментира Моника Момчилова.

 

С най-висока честота ухапани от кърлежи хора е районът на Южния парк. От Столична община заявиха, че след направени предписания от Столичната регионална здравна инспекция в момента се изпълняват извънредни обработки срещу кърлежи на част от столичните паркове.

Още от "Здравеопазване"

Популярната инфлуенсърка Йоана Йокко ще бъде водеща на детската конференция "Аз и сколиозата" на столичното Ларго тази с

В конференцията ще участват български здравни специалисти с утвърдени постижения в лечението и контрола на гръбначните деформации чрез кинезитерапия,  корсетолечение и хирургия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени