Кацаров каза, че няма проблем с болничните легла, но 6 болници отказаха прием на COVID болен

Търсенето на свободно място за хоспитализация отнема близо 3 часа на спешните медици

Пациенткат е приета чак в 7-та болница
Пациенткат е приета чак в 7-та болница Източник: NOVA
"Няма място за паника. Имаме необходимия брой болнични легла", заяви преди дни здравният министър д-р Стойчо Кацаров. Дали това е така и стигат ли леглата в столичните лечебни заведения провери екип на NOVA. 
 
Разследването започна от най-голямата болница за спешна медицина в България – УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов". За целта екипът наблюдава със скрита камера пристигащите линейки, за да види ще има ли такива, които не оставят пациентите си в болницата. Един от случаите е на жена на около 70 години с COVID-19, на кислород, в тежко състояние. Тази линейка потегля без пациентът да е хоспитализиран. Отива във ВМА, където също е отказан прием.
 
Леглата в болниците свършиха
Леглата в болниците свършиха Източник: NOVA
След това маршрутът на линейката минава през Александровска болница, Инфекциозна болница, "Токуда" и "Софиямед". Никъде не приемат пациентката. Следващата спирка е столичната Окръжна болница. Там пациентката е свалена и хоспитализирана. Равносметката от проверката - шест болници отказват прием, а седмата хоспитализира пациента.
 
Търсенето на свободно място за хоспитализация отнема близо 3 часа на спешните медици. От столичната Спешна помощ посочват, че работят на ръба на възможностите си. Ситуацията обаче е напрегната и се променя с минути.

Още от "Здравеопазване"

Последни новини

Най-четени