Кацаров каза, че няма проблем с болничните легла, но 6 болници отказаха прием на COVID болен

Търсенето на свободно място за хоспитализация отнема близо 3 часа на спешните медици

Пациенткат е приета чак в 7-та болница
Пациенткат е приета чак в 7-та болница Източник: NOVA
"Няма място за паника. Имаме необходимия брой болнични легла", заяви преди дни здравният министър д-р Стойчо Кацаров. Дали това е така и стигат ли леглата в столичните лечебни заведения провери екип на NOVA. 
 
Разследването започна от най-голямата болница за спешна медицина в България – УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов". За целта екипът наблюдава със скрита камера пристигащите линейки, за да види ще има ли такива, които не оставят пациентите си в болницата. Един от случаите е на жена на около 70 години с COVID-19, на кислород, в тежко състояние. Тази линейка потегля без пациентът да е хоспитализиран. Отива във ВМА, където също е отказан прием.
 
Леглата в болниците свършиха
Леглата в болниците свършиха Източник: NOVA
След това маршрутът на линейката минава през Александровска болница, Инфекциозна болница, "Токуда" и "Софиямед". Никъде не приемат пациентката. Следващата спирка е столичната Окръжна болница. Там пациентката е свалена и хоспитализирана. Равносметката от проверката - шест болници отказват прием, а седмата хоспитализира пациента.
 
Търсенето на свободно място за хоспитализация отнема близо 3 часа на спешните медици. От столичната Спешна помощ посочват, че работят на ръба на възможностите си. Ситуацията обаче е напрегната и се променя с минути.

Още от "Здравеопазване"

Вълна от фалшиви имейли от името на НЗОК

Институцията предупреждава, че не изпраща по електронна поща на граждани или договорни партньори файлове, касаещи техния здравноосигурителен статус, информация за дължими суми и друга персонална информация

Прочетете повече прочетете повече

България приема пострадали от удара на болницата в Киев деца за рехабилитация

Ние вече организираме посрещането на 50 деца и техните придружители, засегнати от войната, да гостуват в базите на "Профилактика, рехабилитация и отдих" ЕАД, заяви министър Иванов

Прочетете повече прочетете повече

Доц. д-р Ася Консулова: Нито едно здравно заведение в България не разполага с ресурса да покрие изискванията за ефективн

По данни на Глобалната ракова обсерватория България регистрира 33 812 нови случая на онкологични заболявания и близо 19 хиляди смъртни случая за 2022 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени