Кацаров каза, че няма проблем с болничните легла, но 6 болници отказаха прием на COVID болен

Търсенето на свободно място за хоспитализация отнема близо 3 часа на спешните медици

Пациенткат е приета чак в 7-та болница
Пациенткат е приета чак в 7-та болница Източник: NOVA
"Няма място за паника. Имаме необходимия брой болнични легла", заяви преди дни здравният министър д-р Стойчо Кацаров. Дали това е така и стигат ли леглата в столичните лечебни заведения провери екип на NOVA. 
 
Разследването започна от най-голямата болница за спешна медицина в България – УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов". За целта екипът наблюдава със скрита камера пристигащите линейки, за да види ще има ли такива, които не оставят пациентите си в болницата. Един от случаите е на жена на около 70 години с COVID-19, на кислород, в тежко състояние. Тази линейка потегля без пациентът да е хоспитализиран. Отива във ВМА, където също е отказан прием.
 
Леглата в болниците свършиха
Леглата в болниците свършиха Източник: NOVA
След това маршрутът на линейката минава през Александровска болница, Инфекциозна болница, "Токуда" и "Софиямед". Никъде не приемат пациентката. Следващата спирка е столичната Окръжна болница. Там пациентката е свалена и хоспитализирана. Равносметката от проверката - шест болници отказват прием, а седмата хоспитализира пациента.
 
Търсенето на свободно място за хоспитализация отнема близо 3 часа на спешните медици. От столичната Спешна помощ посочват, че работят на ръба на възможностите си. Ситуацията обаче е напрегната и се променя с минути.

Още от "Здравеопазване"

Сметната палата за ковид пандемията: В началото е постигнато значително по-ниско равнище на извънредна смъртност в сравн

През 2020 г. общата изплатена сума за обезщетения за временна неработоспособност поради COVID-19 е в размер на над 68 млн. лв., през 2021 г. - близо 140 млн. лв.

Прочетете повече прочетете повече

Докладът на АДФИ за "Пирогов" не е получен в здравното министерство

По-рано днес от "Пирогов" обявиха, че проверката на АДФИ е приключила и в доклада за дейността на болницата не се посочват данни за извършени престъпления, злоупотреби, корупционни практики или нанасяне на щети за лечебното заведение

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени