Кипър затяга здравните мерки преди Нова година

От 3 януари се въвежда дистанционна работа за поне 40 процента от персонала на организациите и предприятията в сектора на услугите

Кипър затяга здравните мерки преди Нова година
Кипър затяга здравните мерки преди Нова година Източник: Twitter

На извънредно заседание снощи кипърското правителство затегна мерките срещу разпространението на КОВИД-19, след като вчера в Република Кипър бяха регистрирани 3002 нови случая на заразяване - рекорден денонощен брой от началото на пандемията, съобщи кипърската информационна агенция КНА. Мерките бяха обявени от министъра на здравеопазването Михалис Хаджипантелас. Още от днес, 30 декември, за вход в нощни и музикални клубове и дискотеки, както и за присъствие на банкети, сватби и кръщенета, се изисква, освен сертификат за ваксинация, и бърз тест, направен до 24 часа по-рано. От последното изискване са освободени ваксинираните с бустерна трета доза от ваксините.

 

В сила е ограничение до 300 на максималния брой на присъстващите в ресторанти, нощни и музикални клубове и дискотеки. Всички клиенти трябва да са седнали, а танците са забранени. По отношение на сватби и кръщенета тази мярка ще влезе в сила от 3 януари. Публиката на стадионите може да заема до 50 процента от капацитета им със задължително носене на защитна маска. От днес се забраняват посещенията в болниците, освен в спешни и изключителни случаи с разрешение на ръководството и след представяне на отрицателен PCR тест с 24-часова валидност. Посещения в извънболнични отделения са позволени за пациенти и техните придружители с отрицателен бърз тест от последните 24 часа. Лица с трета бустерна доза са освободени от това изискване.

 

Използването на защитна маска за лице е задължително навсякъде. Министърът на здравеопазването препоръча на гражданите да използват хирургически маски с висока степен на защита от тип KN95 или FFP2 и да избягват текстилните. От 4 до 15 януари пътниците, пристигащи в Република Кипър, ще трябва да си направят PCR до 48 преди началото на пътуването. Независимо от ваксинационния си статус, те ще трябва да се подложат на лабораторен PCR тест и при пристигането си за своя сметка. От 3 януари се въвежда дистанционна работа за поне 40 процента от персонала на организациите и предприятията в сектора на услугите.

 

Хаджипантелас изрази още неудовлетворение от нарушаването на приетите мерки от част от гражданите и обяви, че правителството отменя т.нар. "сейфпас" за достъп до редица услуги за всички, които не са завършили ваксинационния си цикъл. Министърът обяви, че научната консултативна комисия ще направи нов преглед на емидемиологичната обстановка следващия вторник. По-рано вчера кипърското здравно министерство обяви, че ваксинацията на деца на възраст 5-11 години ще започне от 2 януари във ваксинационните центрове.

Още от "Здравеопазване"

Премиерът Димитър Главчев посети днес СБАЛ по детски болести "Проф. Иван Митев”

При посещението в лечебното заведение на премиера днес стана ясно, че процедурата за закупуване на нов рентген е приключила и предстои финализирането на тази за скенер

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени