Костадин Ангелов: Съзирам политически апетити към поста на директора на "Пирогов"

По-рано днес министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков каза, че има одит, в който са констатирани финансови нарушения, извършени в "Пирогов"

Проф. Костадин Ангелов
Проф. Костадин Ангелов Източник: Zonanews

Констатациите в болница "Пирогов", направени от "Вътрешен одит" към Министерството на здравеопазването (МЗ) трябва да се потвърдят от външен одит. Това каза за БТА председателят на парламентарната комисия по здравеопазване проф. Костадин Ангелов.

 

По-рано днес министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков каза, че има одит, в който са констатирани финансови нарушения, извършени в "Пирогов" и е предал доклада на премиера акад. Николай Денков и на проф. Ангелов.

 

В отговор на въпрос дали подлага на съмнение констатациите на "Вътрешен одит" проф. Ангелов каза, че винаги има съмнения, защото "много одити съм виждал на МЗ, които не се доказват от проверяващи органи като АДФИ и Сметна палата".  Попитан как си обяснява това разминаване в констатациите проф. Ангелов отговори, че "Вътрешен одит" е на подчинение на министъра на здравеопазването.

 

Проф. Ангелов припомни одит, извършен в Александровска болница преди време, в който е било посочено, че болницата е в лошо финансово състояние и са извършвани злоупотреби, но Агенцията за държавна финансова инспекция е извършила в последствие три одита и в нито един не са били открити злоупотреби, нито закононарушения или "разпарчетосване на болницата".

 

Констатациите в "Пирогов" подлежат на проверка от външен одит и категорично не мога да се съглася, че на базата на тези констатации трябва да бъде сменен директорът на болницата, каза още проф. Ангелов. По думите му днес е постъпил сигнал от директора на "Пирогов", в който твърди, че върху него се оказва натиск.

 

В това, което се случва в момента, аз съзирам политически апетити към поста на директора на "Пирогов", добави проф. Ангелов. В отговор на въпрос от кого са тези апетити, проф. Ангелов каза: "Ще спра дотук, защото категорично няма да допуснем политически мотиви за смяна на един или друг болничен директор или директор на държавна институция, ако считаме, че той се справя. В момента да разклащаме "Пирогов" е абсурд". По думите му към настоящия момент няма доказателства, че директорът на болницата не се справя.

 

Попитан дали смяната на ръководството би подобрила финансовото състояние на дадено лечебно заведение, проф. Ангелов отговори, че в управлението на едно лечебно заведение има фактори, които са  субективни, които зависят от директора, и обективни, които не зависят от директора.

 

Държавата вече е предприела действия по отношение на областните и на общинските болници, а в момента консултираме създаването на нормативен акт, който да регламентира стратегически лечебни заведения на територията на страната, за които държавата да има специално отношение, посочи Ангелов. На въпроса дали "Пирогов" е сред тях, проф. Ангелов каза, че би предложил "Пирогов" да бъде част от тях.

 

БТА потърси за коментар д-р Валентин Димитров, директор на болница "Пирогов", който каза, че по-късно ще бъде разпространена позицията му по случая.

Още от "Здравеопазване"

Сметната палата за ковид пандемията: В началото е постигнато значително по-ниско равнище на извънредна смъртност в сравн

През 2020 г. общата изплатена сума за обезщетения за временна неработоспособност поради COVID-19 е в размер на над 68 млн. лв., през 2021 г. - близо 140 млн. лв.

Прочетете повече прочетете повече

Докладът на АДФИ за "Пирогов" не е получен в здравното министерство

По-рано днес от "Пирогов" обявиха, че проверката на АДФИ е приключила и в доклада за дейността на болницата не се посочват данни за извършени престъпления, злоупотреби, корупционни практики или нанасяне на щети за лечебното заведение

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени