Проф. Костадин Ангелов: Седим върху бомба, COVID-отделенията се пълнят, лекарите са демотивирани

Причината - унизителната методика, която лиши лекарите от полагащите им се 1000 лв. за първа линия, пояснява бившият здравен министър

Костадин Ангелов
Костадин Ангелов Източник: ПП ГЕРБ
COVID-отделенията в страната се запълват, медиците са демотивирани - седнали сме върху тиктакаща бомба. Такава позиция изрази ексминистърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. По думите му, на много места в страната вече няма свободни легла за пациенти с COVID-19.
 
"Медицинският персонал е много демотивиран. Причината - унизителната методика, която лиши лекарите от полагащите им се 1000 лв. за първа линия. Някои директори на лечебни заведения не желаят да откриват нови легла за лечение на COVID-19, защото не разполагат с необходимия персонал - заради липсата на финансов стимул за медиците", пише ексминистърът с профила си във Фейсбук.
 
Той допълва, че специализанти, които преди са помагали в битката, сега отказват да влизат в COVID-отделенията заради това, че средствата за този финансов стимул не са изплатени. "Количествата Ремдесивир в цялата страна са на критичния минимум. Най-голям недостиг на медикамента има в София-град, Бургас, Благоевград, Велико Търново, Сливен. Вероятно и на други места, но информацията ми е потвърдена за тези области", посочва Костадин Ангелов.
 
 

Още от "Здравеопазване"

Сметната палата за ковид пандемията: В началото е постигнато значително по-ниско равнище на извънредна смъртност в сравн

През 2020 г. общата изплатена сума за обезщетения за временна неработоспособност поради COVID-19 е в размер на над 68 млн. лв., през 2021 г. - близо 140 млн. лв.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени