КС връща Станимир Михайлов като управител на НЗОК

На заседанието присъстваха 10 конституционни съдии

Станимир Михайлов
Станимир Михайлов Източник: БГНЕС

Конституционният съд се произнесе единодушно, с което обяви за противоконституционно решението за предсрочно прекратяване мандата на управителя на Националната здравноосигурителна каса Станимир Михайлов на Народното събрание от 17 април 2024 г., става известно от съобщение публикувано на сайта на съда. На заседанието присъстваха 10 конституционни съдии.

 

Конституционен съд
Конституционен съд Източник: Zonanews

Делото бе образувано на 17 април по искане на народни представители. Според тях има противоречие с принципа за правова държава и на законността и принципа на разделение на властите.

 

Станимир Михайлов беше избран за управител на НЗОК на 29 юли 2023 година. Той бе единственият кандидат за поста, а неговата номинация беше издигната от парламентарната група на "Продължаваме промяната – Демократична България" (ПП-ДБ). На 1 декември 2023 г. управителят Станимир Михайлов и подуправителят Момчил Мавров депозираха в Народното събрание своите оставки.

 

На 17 април 2024 г. Народното събрание освободи Станимир Михайлов, като точката бе включена за разглеждане по предложение на тогавашния председател на парламента Росен Желязков, във връзка с подадената от Михайлов оставка.

 

В хода на дебата депутатът от ПП-ДБ Васил Пандов съобщи, че Михайлов е оттеглил своята оставка и такова заявление е било депозирано в деловодството на Народното събрание. След като парламентът гласува да освободи Михайлов от поста, Пандов съобщи, че ще бъде сезиран Конституционният съд. 

Още от "Здравеопазване"

На 28 и 29 септември д-р Боян Кунев ще извърши безплатни кардиологични прегледи в Мездра

Специализира кардиология в най-добрата специализирана болница за диагностика и лечение на сърдечно-съдови заболявания у нас - МБАЛ Национална кардиологична болница

Прочетете повече прочетете повече

Министър Кондева: Подсигурен е военен въздушен транспорт за времето, в което медицинският хеликоптер ще бъде в сервиз

Поводът е предстоящите задължителни мероприятия за техническо обслужване на медицинския хеликоптер след изпълнението на 200 летателни часа

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени