Лъчезар Томов: До началото на август "Делта" вариантът ще стане доминиращ у нас, вълната може да е по-лоша

Не се управлява така неустойчив процес. Някои мерки трябва да са постоянно, да не изчезват

Лъчезар Томов
Лъчезар Томов Източник: НБУ

При по-преносимия вариант на коронавируса трябва да имаме по-затегнати мерки, да се учи през ден и да се тестват често едни и същи лица. Това мнение изрази пред БНР Лъчезар Томов, математик и преподавател в Департамент "Информатика" на Нов български университет. Според него следва да се използват и маски с по-висока степен на защита. Неправилно е да се управлява епидемия само по заболеваемост, трябва да се управлява през репродуктивното число, поясни той в коментара си по представения вчера от здравния министър план за управление на здравната криза при следваща вълна.

 

Колеги на Томов са предоставили на Министерството на здравеопазването статия с анализ за управление на риска, съобщи той. В нея се предлага да не се разчита на фиксирани нива на заболеваемост, защото това е работило при китайския вариант на COVID-19. "Не се управлява така неустойчив процес. Някои мерки трябва да са постоянно, да не изчезват, а други – да се разхлабват или затягат според числото R", заяви Лъчезар Томов. Не се отчита, че всеки следващ вариант на вируса е все по-заразен и все по-трудно се управлява, подчерта математикът и добави, че при затваряне в тъмночервената зона на ниво 9 000 се очакват минимум 15 хиляди хоспитализирани.

Още от "Здравеопазване"

България приема пострадали от удара на болницата в Киев деца за рехабилитация

Ние вече организираме посрещането на 50 деца и техните придружители, засегнати от войната, да гостуват в базите на "Профилактика, рехабилитация и отдих" ЕАД, заяви министър Иванов

Прочетете повече прочетете повече

Доц. д-р Ася Консулова: Нито едно здравно заведение в България не разполага с ресурса да покрие изискванията за ефективн

По данни на Глобалната ракова обсерватория България регистрира 33 812 нови случая на онкологични заболявания и близо 19 хиляди смъртни случая за 2022 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени