Лекари, медицински сестри, санитари и шофьори на линейки разпънаха палатков лагер пред МЗ (СНИМКИ)

Протестът е организиран заради неспазени обещания за повишаване на заплащането на труда

Протест на медицински работници
Протест на медицински работници Източник: Zonanews

Лекари, медицински сестри, санитари и шофьори на линейки от синдикат "Защита" започнаха протест с палатков лагер в София. 

 

Протест на медицински работници
Протест на медицински работници Източник: Zonanews

Палатките са разположени пред сградата на Министерството на здравеопазването (МЗ) и ще останат там до разрешаване на ситуацията, заканиха се хората.

 

Министерство на здравеопазването
Министерство на здравеопазването Източник: Zonanews

Протестът е организиран заради неспазени обещания за повишаване на заплащането на труда. 


"Договорът, който подписаха, е с препоръчителен характер. Там има ясна клауза, че тези хубави неща ще се случат само и единствено, ако има средства. За първи път от над 10 години видяхме, че представителите на работодателите в здравеопазването не подписаха този договор. Трябва да се изработи ясна методика как точно парите да влязат в министерството, да влязат в здравните институции и да бъдат разпределени към нуждаещите се работници. Затова сме тук. Защото няма ясно гарантирани правила как точно това да се случи. Топката се прехвърля между Лекарския съюз, Здравната каса и Здравното министерство, пишат се кореспонденции... Затова ние сме отново тук", заяви д-р Адриан Симеонов от Александровска болница, цитиран от БТА.

 

Национален синдикат
Национален синдикат "Защита" Източник: Zonanews

"Беше обещано да ни се вдигнат парите, трябваше да се направи работна маса за заплатите, тези срещи не се състояха и тогава последва още един протест. Те спряха даже да коментират ковид добавките", допълни той. 

 

Протестиращите не изключват национален протест. 

 

Протест на медицински работници
Протест на медицински работници Източник: Zonanews

 

Още от "Здравеопазване"

България приема пострадали от удара на болницата в Киев деца за рехабилитация

Ние вече организираме посрещането на 50 деца и техните придружители, засегнати от войната, да гостуват в базите на "Профилактика, рехабилитация и отдих" ЕАД, заяви министър Иванов

Прочетете повече прочетете повече

Доц. д-р Ася Консулова: Нито едно здравно заведение в България не разполага с ресурса да покрие изискванията за ефективн

По данни на Глобалната ракова обсерватория България регистрира 33 812 нови случая на онкологични заболявания и близо 19 хиляди смъртни случая за 2022 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени