Математикът Лъчезар Томов: 10 души вече заразяват по-малко от други 10, епидемията спада

Според Томов колективен имунитет, а не временен, е възможно да се постигне, когато се ваксинират около 5 млн. души

Лъчезар Томов
Лъчезар Томов Източник: bTV

Имаме спад, но той е в процента позитивни PCR тестове, а при антигенните тестове имаме обръщане, посочи математикът Лъчезар Томов в предаването "Тази сутрин" по bTV. По думите му 10 души вече заразяват по-малко от други 10 и това означава, че епидемията спада. Според Томов колективен имунитет, а не временен, е възможно да се постигне, когато се ваксинират около 5 млн. души. "У нас трябва първо да се ваксинират възрастните и рисковите групи, за да спадне смъртността и заетостта на болниците", отбеляза той.

 

Няма такъв вътрешен трафик като в Германия, например, където при по-строги мерки продължава да се вдига заболяемостта", обясни математикът. Затова според него при нас по-леки мерки водят до по-силен спад. "При нас може да спре дори британския вариант без тежки затваряния", заяви Томов. "В Швеция от април са забранени големите събирания, включително и на открито. В момента там забраната е да се събират повече от 8 души", даде пример той.

 

"Не бива да се позволяват големи събирания като тези, които виждаме в дискотеките, защото може да има локални вълни. При тази смъртност, която е над 1% при нас и при факта, че 10-20% имат дълъг COVID с проблеми и неврологични увреждания, това не е разумно да се позволява, докато не се ваксинират всички", заяви Лъчезар Томов. Той смята, че две седмици след Великден трябва да се разбера какъв е ефектът от празниците.

 

"Миналата година имаше временно увеличение на случаите, но тогава нямаше толкова преболедували. Надявам се у нас да не са влезли нови варианти, но има много неизвестни", посочи Томов. "Още миналата година трябваше да започне периодично тестване за антитела, за да се знае през колко хора е минала болестта. Така ще имаме и картина да знаем колко време и колко хора ще бъдат защитени. Още много неща не се знаят за вируса – не се знае колко трае естественият имунитет, от ваксините броят на антителата е десетократно по-голям, отколкото на преболедувалите", отбеляза математикът.

Още от "Здравеопазване"

Резултатите на България за справяне с COVID-19 са изключително добри, а ваксинацията протича при голям интерес

В понеделник пристигат нови над 270 000 ваксини, зелените коридори да продължават да действат като се изпълняват и ваксинационните фази, разпореди министър-председателят

Прочетете повече прочетете повече

Гърция съкращава вечерния час и отваря заведенията на открито

При влизане на гръцка територия, независимо от вида транспорт, от пътуващите се изисква да представят негативен резултат от тест по метода PCR, направен не по-рано от 72 часа от влизането в страната

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени