Математикът проф. Николай Витанов: Проблемът е с недостига на медици

Според математика в момента сме в пика на петата вълна от COVID-19

Проф. Николай Витанов
Проф. Николай Витанов Източник: Bulgaria ON AIR

"В момента ние сме в пика на петата вълна от COVID-19. Винаги съм казвал, че този пик ще отмине, когато пречупим тренда на новите случаи и на заетостта на леглата в болниците. Трендът на новите случаи го пречупихме миналата седмица. Следващият проблем е, че заетостта на интензивните легла расте. Болниците обаче имат още свободен капацитет".

 

Това заяви в студиото на "Здравей, България" математикът професор Николай Витанов. Проблемът според него не е в леглата, които ще стигнат, а в това дали ще има персонал, който да ги обслужва. Очакванията са заетостта на леглата да не надхвърли 60 процента. "Мисля, че следващата седмица, нещата ще тръгнат в по-добра посока", смята Витанов. По думите му към момента няма област, която да приближава зона 4 спрямо класификатора на Министерство на задравеопазването.

 

"По мое мнение процентът на починалите пациенти, хоспитализирани с COVID-19 е висок. Самата болест е такава, че има много висока смъртност. И именно това е причината от самото начало на епидемията да се обръща голямо внимание на този епидемичен процес".  

 

Така бившият директор на УМБАЛ "ПИРОГОВ" д-р Спас Спасков коментира в студиото на "Здравей, България", анализа "Индекс на болниците", който показва, че 18,3 процента е смъртността сред хоспитализираните пациенти с COVID-19 за миналата година. "COVID е опасна болест, аз винаги съм го казвал. До болница стигат най-сериозните случаи, което не ме изненадва", посочи от своя страна и математикът проф. Николай Витанов. Двамата се обединиха около тезата, че освен смъртността на заболелите с COVID-19, се е повишила и общата смъртност, което показва, че тази болест влияе изключително много за леталния й изход.

Още от "Здравеопазване"

Последни новини

Най-четени