Маймунската шарка дойде в Гърция

Първият случай при съседите е мъж, пътувал до Португалия

Маймунска шарка
Маймунска шарка Източник: Pixabay.com

Здравните власти на Гърция потвърдиха в сряда първи случай на маймунска шарка в страната, съобщи greekreporte.

Според Организацията за обществено здраве ( EODY ) мъж, който е пътувал до Португалия е дал положителна проба за вируса, след като е потърсил медицинска помощ поради симптоми, наподобяващи тези на маймунска шарка.

 

Мъжът е хоспитализиран в болница "Андреас Сингрос" в Атина, тъй като се очакват допълнителни резултати от тестовете. Пациентът в момента е хоспитализиран в стабилно състояние.

 

До 7 юни 577 случая на маймунска шарка са били идентифицирани в 18 европейски страни, докато 437 бяха потвърдени в 10 страни извън Европа. Световната здравна организация (СЗО) съобщи, че досега има над 1000 потвърдени случая в 29 страни.

 

Тедрос Аданом Гебрейесус, генерален директор на СЗО от 2017 г., предупреждава, че макар и предотвратима, възможността от епидемия от маймунска шарка в споменатите 29 страни съществува. Той също така разкри, че има над 1400 съобщени случая на маймунска шарка в Африка, както и 66 последващи смъртни случая.

 

СЗО работи съвместно с други организации, като UNAIDS, за да информира обществеността за рисковете от маймунска шарка с надеждата да ограничи разпространението на вируса.

 

Говори се и за предлагане на програми за ваксиниране в определени страни, за ограничаване на рисковете за здравето. Ще бъдат предложени ваксинации на лица, които са били изложени на вируса през последните четири дни или поради излагане на работното място, или чрез лични контакти. СЗО съветва заразените с вируса на маймунската шарка да останат в изолация.

Още от "Здравеопазване"

Последни новини

Най-четени