Министър Ангелов: Желаещите за ваксинация в системата на образованието растат

Това каза министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов при посещение във Варна

Здравният министър проф. Костадин Ангелов
Здравният министър проф. Костадин Ангелов Източник: БНР

"Всичко онова, което говорим до момента, сме съобразили с тази опасност. Всеки резултат, който сме постигнали, е гордост. Затова предлагаме постепенно разхлабване на мерките по сектори. Сега ще разхлабим мерките в сектор култура и спорт и след това ще наблюдаваме тенденцията в България. Ще си дадем 14 дни, които да наблюдаваме, за да предприемем следващата крачка. Хубавото е, че си връщаме живота такъв, какъвто беше". Това каза министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, който е на посещение Варна където се срещна с директорите на регионалните здравни инспекции на областите от Район 3 според Националния план за ваксиниране срещу COVID-19, в това число Разград, Търговище, Шумен, Варна, Добрич и Силистра.
"Изходното ни число бе 21% сега надминаваме 30%. Същата тенденция има и в социалната система. За ваксинирането от първа фаза в региона имат готовност в края на този месец. В началото на февруари в региона стартира втора фаза. Налични са дозите. Нямаме притеснения – взехме далновидно решение за ваксините. Очакваме дози за 3 млн. наши граждани, дори да намалеят ще имаме 2 млн. Няма да има нужда да компенсираме от други ваксини – още когато решавахме какво да поръчаме сме гледали всички варианти. Видя се, че въпросът защо сме поръчали такива количество вече не е актуален", подробно разясни министър Ангелов.

 

Той потвърди информацията, която проф. Кантарджиев съобщи снощи - у нас вече има 8 доказани проби на английската мутация на коронавирус.  Проф. Ангелов потвърди също, че тази мутация се влияе от ваксините и няма промяна при лечението. 

"Правим поетапно охлабване на мерките по сектори. Охлабваме мерките за спорт и култура. Наблюдаваме тенденцията и в следващите 14 дни ще взимаме решения за други сектори. Вече си връщаме живот, какъвто беше. Радвам се на диалога, който тече днес в обществото, защото не си говорим за липса на линейки и места в болниците", сподели министър Костадин Ангелов.

 

Тй допълни, че ресторантьорския бранш е много важен, диалогът продължава като се следва ясен план.

"Основната цел е да преведем народа ни през кризата. Резултатите показват, че до тук взимаме правилни решения", обобщи министърът.
Той каза още, че след Европейския съвет е коментирал с министър-председателя Единния сертификат на ваксинираните. "Но не се говори за единен стандарт за антитела. Това, което със сигурност мога да кажа е, че ваксината създава достатъчен имунитет, който да гарантира липса на заразяване. Аз самият се чувствам добре след ваксината. 
За учениците от горните класове, министърът каза, че от 4 февруари започват присъствено обучение, но не повече от 40% от учениците в едно училище ще са присъствено.

" Щом новият щам го има в София, ще го има и в другите градове", предупреди министър Костадин Ангелов. 

Още от "Здравеопазване"

Последни новини

Най-четени