Министър Ангелов: Електронният регистър за ваксинация може да заработи пак в четвъртък (ВИДЕО)

Няма риск за ваксинираните с "Астра Зенека" , увери той

Костадин Ангелов
Костадин Ангелов Източник: Zonanews

Електронният регистър за ваксинация вероятно ще заработи отново в четвъртък, обяви здравният министър проф. Костадин Ангелов в Гоце Делчев. "Ако до сряда излязат всички резултати, които очакваме от лабораториите на Съдебна медицина в Пловдив, още в четвъртък можем да възстановим ваксинационния процес”, уточни Ангелов. Той призова хората, които са имунизирани с препарата на AstraZeneca, да бъдат спокойни и отбеляза, че няма риск за тези, които са ваксинирани с него. "Нека хората, които са ваксинирани с тази ваксина, да бъдат спокойни, няма риск за тях. Аз имам и мои близки, които са имунизирани с ваксината на Оксфорд. Това е една ваксина, която е много позната на медицината, подобен тип векторна ваксина е тази за грип. В света са направени много милиони ваксинации с нея, така че тези събития са част от събитията, които се случват с такава ваксина", коментира здравният министър.

 

За карантината за пристигащи от Африка Ангелов каза, че е наложена с цел да се направи животът на българите на територията на страната по-сигурен. "Има сигнали, че от Африка могат да бъдат внесени варианти на вируса, включително южноафриканския и нигерийския, за които има съобщения, че са резистентни както на лечение, така и на ваксината. Ние сме длъжни да направим това нещо с оглед на превенцията на всички български граждани", добави Ангелов.

 

По думите му ситуацията в болницата в Гоце Делчев продължава да бъде сериозна. Общо леглата за активно лечение на пациенти са 121, от тях 74 са заети. Четирима са пациентите с COVID-19 в реанимация, които са на апаратна вентилация. В лечебното заведение са настанени и две деца с възпалителни изменения на белите дробове и съмнителни за ковид пневмонии, без да са доказани с коронавирус, посочи министърът. При днешното посещение в болница "Иван Скендеров" в Гоце Делчев е начертан план за действие при увеличаване на натиска върху лечебното заведение, каза още Костадин Ангелов. Предвижда се преместване на хирургичното отделение на друг етаж, с което да бъдат разкрити 16 допълнителни легла за лечение на пациенти с коронавирус. Това по думите на Ангелов се налага, тъй като в момента свободните легла за пациенти с ковид инфекция са четири, а средно на ден между шест и осем пациенти с доказан коронавирус постъпват за лечение в болницата.

 

Той посочи, че част от лекарите и медицински сестри, които не са се ваксинирали във фаза 1, в момента са положителни за коронавирус. Това се наблюдавало както в лечебното заведение в Гоце Делчев, така и на други места в страната. 

Още от "Здравеопазване"

Премиерът Димитър Главчев посети днес СБАЛ по детски болести "Проф. Иван Митев”

При посещението в лечебното заведение на премиера днес стана ясно, че процедурата за закупуване на нов рентген е приключила и предстои финализирането на тази за скенер

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени