Министър Ангелов и членове на НОЩ обявяват промени в мерките срещу коронавируса

Ако приемем мерки за рязко разхлабване, много е вероятно да се сблъскаме с увеличаване, каза доц. Ангел Кунчев

Министър Костадин Ангелов и НОЩ
Министър Костадин Ангелов и НОЩ Източник: БНТ

В Министерския съвет министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, председателят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски и членове на Националния ваксинационен щаб дават брифинг във връзка с актуалната обстановка с разпространението на COVID-19 у нас и предприетите противоепидемични мерки.

 

"482 са новите случаи, при направени 8052 проби. 51 са ново хоспитализираните. Това означава, че 6% от направените тестове са положителни. Излекуваните са 4600, а битката с болестта са изгубили 37 души. 213 409 е общият брой на заразените, 3220 са настанени в болнични заведения, 327 са в интензивните отделения, 4600 е броят на излекуваните, 175 098 е общият брой на излекуваните. Броят на ваксинираните българи е вече 24 127, за последното денонощие - 1901 души. Продължава да се запазва трайна тенденцията за броя на излекуваните да е неколкократно по-голям от броя на потвърдените случаи. За заетостта на болничните легла:  29 процента, като най-висока заетост се наблюдава в София област, следвана от София град", съобщи данните от вчера проф. Костадин Ангелов.

Ако приемем мерки за рязко разхлабване, много е вероятно да се сблъскаме с увеличаване като в Европа, каза доц. Ангел Кунчев. Най-много заети болнични легла имало в София-град и София-област, както и в Силистра.
"Този път ще се съсредоточим само в нашите вътрешни данни", допълни доц. Ангел Кунчев. "Картата продължава да става по-шарена. Област Разград падна в жълтата категория. Това се случва за първи път от няколко месеца. Половината от останалите области наистина вече имаме области и в трите различни сфери на заболеваемост", отчете още той.
Най-ниска е заболеваемостта във Велико Търново, Търговище, Смолян и Разград. Най-висока тя е във Враца и Бургас.
"Запазваме този тренд на запазване на стойностите", информира доц. Ангел Кунчев. Той обаче предупреди, че това не се отнася за Европа, където нещата отново отиват към криза. В Европа са
много притеснени от ситуацията във Великобритания, където за 4 седмици, новият щам е заел дял на заразяване над 75%. Ситуацията била тревожна и в Ирландия, както и в Нидерландия,
отчете още той.
"Лошото е, че той се разпространява много по-бързо. Неговата заразност е в пъти по-голяма. В момента 10 души заразяват между 5 и 6 души. В момента във Великобритания 10 души
заразяват 29 души", съобщи тревожни вести доц. Кунчев. Според него, това очаква цяла Европа. Смятаме, че английският щам е вече в България и това изисква да се спазват много по-осторожно мерките, добави и директорът на "Пирогов" проф. Балтов.

Министър Ангелов каза, че на всички е ясно, че надеждата  е във ваксините, защото те влияят и но новия щам. "Ако бяхме се увлекли да ваксинираме с всички доставени дози щяхме да имаме недостиг на 17 хиляди български граждани", добави той.

Богдан Кирилов, изпълнителен директор на Агенцията по лекарствата, съобщи, че през февруари ще пристигнат 83 000 дози, за март - 104 000  дози от ваксина. "Забавянето тази седмица се наложи заради модифициране на производствения процес, което се налага от увеличаване на производството. От "Модерна" очакваме 54 000 дози. Очакваме следващата седмица и решение на европейската агенция за процедурата на "АстраЗенека" - имаме индикация, че февруари и март ще получим стотици хиляди дози. Март и април може да има и четвърта разрешена ваксина, което ще позволи по-масова ваксинация на населението", добави Кирилов. 

Проф. Красимир Гигов:
"България излиза по-задно място, но това зависи от получените ваксини. Графиката ни е много добра и няма забавяне - в момента, в който получаваме ваксината и започва ваксинация".

В брифинга се включи и министър-председателят Бойко Борисов, който съобщи, че парламентът е приел закона за жестомимиката. "Изпълнили сме и този ангажимент. От 8 часа водихме диалог с министрите и щабовете. Оптимизма, който имаме на базата на показателите днес рязко се променя, докторите го опровергават.  Новият щам, за който внимателно говорихме, се разви със страшна сила в ОК, Испания, минаха 50 000 заразените, въпреки пълния локдаун. новият щам се преназя много бързо и въпреки месеците локдаун в тези държави се качва броят заразени и починали. ние сме си дали като дата 31 януари, компромис можем да направим единствено за образованието. оп определен ред учениците от 5 до 12 клас ще започнат да се въртят и на присъствено обучение. това го длължим на това поколение заради месеците, в които не се ходеше на училище. Радостно е, че над 8000 доктори и сестри преболедуваха и се върнаха на работа. Обсъдихме за 10 лв. на екип - доктор и сестра - да се включат във ваксината и джипитата. Колкото повече ваксини идват, да бъдат бързо поставяни. Ще преценим точно за какво се дават тези 10 лв., за първата ваксинация или за двете. Все пак при 3 млн. ваксини, това са 30 млн. повече или оп-малко от бюджета. Относно засегнатите заведения - от 30 000, 6300 са подали заявление за подпомагане, оставам на Вас да прецените.
"Засега сме като оазисче, по мерките и по това, което сме направили. Ако рязко отпуснем мерките, може да доведе до много повече заразени, а заради новия щам, който е много по-заразен да не може да се овладее и да има много повече починали. Във Великобритания само вчера са починали над 1500 души. Това са държави, които са много по-дисциплинирани и виждате въпреки това какво става. Спорът е голям, защото удължаването на мерките и след 31 януари означава нови 100 млн., коит ос едават за неработещ бизнес. Това изисква и нови нотификации от ЕК. Това не носи принадена стойност. А сега заводите работят, пазарите работят и затова успяваме да задържим най-ниския дефицит в Европа - 3 %, другите минаха над 10 %", подробно обясни премиерът Борисов. 

Още от "Здравеопазване"

Министър Кондева отмени заповедта за уволнение на директора на "Пирогов"

Договорът за управление на УМБАЛСМ "Пирогов" изтича в края на април и предстои провеждането на конкурсна процедура, до приключването на която промени в ръководството не са наложителни

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени