Министър Ангелов: Ще предложим удължаване на извънредната обстановка с 3 месеца

Ще се предложи на Министерския съвет извънредната епидемична обстановка да се удължи, каза министърът на здравеопазването Костадин Ангелов

Здравният министър проф. Костадин Ангелов
Здравният министър проф. Костадин Ангелов Източник: БНР

Ще се предложи на Министерския съвет извънредната епидемична обстановка да се удължи с три месеца. Това каза министърът на здравеопазването Костадин Ангелов по време на заседание на парламентарната комисия по здравеопазване, предаде БТА. 

"Има лоши тенденции, свързани с разпространението на новия щам, който се разпространява много по-лесно и много по-бързо. Това, ако се случи в България, а според наши предварителни данни, у нас с голяма вероятност допускаме, че вече е тук, това поставя пред изключително сериозна опасност бъдещите протипоепидемични мерки", добави той.

В държавите с приложени строги противоепидемични мерки резултатите не са много добри, каза още министър Ангелов.

 

Мерките ще бъдат продължени и след 31 януари, но част от тях може да се отхлабят - в областта на образованието, на здравеопазването, на спорта и на културата, допълни министър Ангелов.

Националният ваксинационен план се изпълнява добре, с изключенията, които бяха обществено огласени и за които са наложени санкции, каза още министърът на здравеопазването Костадин Ангелов по време на заседанието на парламентарната комисия по здравеопазване.

"Когато първите 35 хиляди дози ваксина пристигнаха в България, сериозно обсъждахме дали всички те да бъдат направени като първа доза, или да гарантираме и втора доза от тях", обясни министър Ангелов.

 

По думите му, анализирайки ситуацията с регулярността на доставките и стъпвайки на минал опит, е допусната възможността, че може да има забавяне на доставките. Оказахме се прави, каза още министър Ангелов и обясни, че ако всички дози са били направени, сега 17 хиляди българи нямаше да могат да получат втората доза от ваксината. Заради забавяне на доставките от първата фирма в Италия, например, сериозно е нарушен ваксинационният план и втората доза не може да се направи навреме, което компрометира изграждането на имунитет. Това, на практика, е провал на ваксинацията, добави още той.

"Когато се регистрира и третата ваксина - от екипа в Оксфорд, очакваме много големи доставки в България и ще започнем да ваксинираме масово", допълни министър Ангелов и посочи, че до края на този месец се очаква да има решение за третата ваксина.

Още от "Здравеопазване"

Последни новини

Най-четени