Министър Ангелов: Уважаеми "АстраЗенека", нямаме нужда от учтивости, имаме нужда от ваксини (НА ЖИВО)

В рамките на три дни водим изключително сериозни разговори за доставките

Проф. Костадин Ангелов
Проф. Костадин Ангелов Източник: БНТ

Имаме тенденция за увеличаване на случаите в последните три дни, едновременно с това се увеличава и броят на ваксинираните лица – образно казано се надбягваме с вируса. Неприятно сме изненадани от поредната неспазена уговорка за доставянето на Оксфордската ваксина. Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов по време на брифинг за актуалната епидемична обстановка в страната.

 

В рамките на три дни водим изключително сериозни разговори за доставките, поясни още министърът. Два дни се очаква решение, че камионът с ваксините ще тръгне към България - това е липса на оперативност, каза още Ангелов. Чакахме ясни и точни отговори от компанията ("АстраЗенека") - такива не получихме, поясни министърът и припомни, че страната ни е изявила готовност да изпрати въздушен транспорт, който да вземе ваксините за страната ни. Уважаеми "АстраЗенека", нямаме нужда от учтивости, имаме нужда от ваксини, нека да се спазват уговорките, заяви още министър Ангелов. 15168  са ваксинираните в "зелените коридори". Личните лекари са направили до момента над 17 хил. души, т.е. "зелените коридори" в никакъв случай не пречат на плана за ваксиниране чрез личните лекари. Проблемът е в забавянето на ваксините. 

До. Кунчев заяви, че България е на 5-то място на Балканския полуостров по заболяемост от коронавирус. "Продължаваме да задържаме 14-то мусто в ЕС. Тенденцията за преливане на областите продължава. Седем области са в оранжевата зона, 19 области са в червената, а само Видин и Търговище са в жълтата зона. Най-ниска е заболеваемостта в област Търговище, най-висока остава в Кюстендил", допълни той. 
"14-дневната заболяемост продължава да дава ръст. Смъртността не следва този ход, в плато сме в това отношение", добави той.

"На 14-дневна база нещата стоят точно така, но ня 7-дневна не стоят толкова оптимистично. Заболяемостта е 214 на 100 000. Последните три дни има признаци за увеличаване. Смъртността се задържа. Всъщност, смъртността бележи спад със 7 % и в момента е 7,1 на 100 000 души, като преди две седмици беше 8,5 на 100 000 души. По отношение на хоспитализациите, 47 % са заетите легла, 51 % е заетостта на интензивните отделения, там има ръст с 10 % на седмична база", заяви от своя страна ген. Венцислав Мутафчийски. 

"Провели сме разговори с Германия и Франция за 1 млн.дози от "Пфайзер". Увеличили сме доставките на "Модерна". Очакваме 85 000 дози ваксина през март. Това сме направили, това е план "Б", каза здравният министър Ангелов. 

Още от "Здравеопазване"

Последни новини

Най-четени